Noen gruppevoldtekter i Sverige er også overfallsvoldtekter, men det er mer unntak enn regel, ifølge undersøkelse utført av Aftonbladet. På bildet ser vi svensk politi som undersøker et åsted i Högaholm i Malmø etter at en kvinne ble overfalt og voldtatt av flere menn, 29. desember, 2017. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Den svenske avisen Aftonbladet har i en serie artikler tatt for seg gruppevoldtektsstatistikken i Sverige, og har gått dypere ned i tallene for å finne ut mer om hvem som står bak og om gjerningsmennene har noe til felles. De har gått igjennom 58 voldtektsdommer, fra juli 2012 og til i dag, og har lest både forundersøkelser, personutredninger, rettspsykiatriske uttalelser og har systematisk sammenlignet omstendighetene rundt forbrytelsene. Funnene går på tvers av hva mange har forestilt seg, ifølge en artikkel i Aftonbladet fra 7. mai i år, som viser til at antall dommer har fordoblet seg på fire år.

Unge gjerningsmenn

De fleste gruppevoldtektene er ikke overfallsvoldtekter, men utføres av bekjente av offeret. Gjerningsmennene er ofte svært unge og ruset, ifølge Aftonbladet. De fleste er født utenfor land i Europa, det gjelder hele 82 av 112 menn dømt for gruppevoldtekter. I bare fem saker var det snakk om overfall.

Påstått frivillighet

De fleste gruppevoldtektene ble begått innomhus av ruspåvirkede tenåringer. Ofte er de skolekamerater av offeret, eller har nettopp blitt kjent med dem, for eksempel gjennom chatting på Facebook, har møtt hverandre på fest eller på andre måter blitt kjent noen timer eller dager før forbrytelsen fant sted. Annenhvert offer kjente minst en av mennene/guttene som voldtok dem fra før, og stolte på vedkommende. I etterkant påstod de fleste av de dømte mennene at det handlet om frivillig samleie, og at det var offeret som hadde tatt initiativet.

Ofrene har det svært ille

Mange av ofrene lider svært mye i etterkant, både under selve rettssaken mange måneder senere, og ved at de utsettes for trusler og hat, har mareritt og sover dårlig, får problemer med å gå på skolen, og bedriver selvskading. Et av ofrene tok sitt liv før saken kom opp, etter at forundersøkelsen ble lagt ned midlertidig. Hun var svært selvdestruktiv etter gruppevoldtekten hun ble utsatt for, og skrev følgende i en oppgave 13 dager før selvmordet: «Det har spredd seg fort. Guttene har påstått at jeg gjorde hva de ville bare jeg fikk alkohol i kroppen»

annonse

Svært unge forbrytere

Aftonbladets funn viser at gjerningsmennene var svært unge, og at 7 av 10 var mellom 15 og 20 år. Ofrene var også svært unge, gjennomsnittsalderen var bare 15 år. I noen tilfeller var både ofre og gjerningsmenn under 15 år. Det handler om unge som voldtar enda yngre ungdommer. Bare 14 gjerningsmenn er over 30 år. I et uvanlig tilfelle ble en 48 år gammel kvinne voldtatt av to 18-åringer som skulle kjøre henne hjem på moped.

Gjerningsmennene er oftest født i land utenfor Europa

Hele 82 av 112 gjerningsmenn, eller 73% i undersøkelsen, er født i et land utenfor Europa. Aftonbladet har snakket med kriminologer, jurister, psykologer og forskere om grunnen til det, og ingen av dem er særlig overrasket over tallene.

– Terskelen for å begå overgrep er lavere for en utenlandsfødt. Det handler om kvinneforakt man bærer med seg, og som støttes av kompisgjengen, som tolker kvinner som seksuelt tilgjengelige når de beveger seg ute, sier Christian Diesen, professor i strafferett, som har forsket på voldtektsdommer.

Tallene viser at kun 27 av 112 dømte er født i Sverige, hvorav 13 av to svenskfødte foreldre. De vanligste statsborgerskapene er: Sverige (41), Afghanistan (25), Irak (9), Somalia (7).

annonse

Mannsdominerte kulturer og forvridd syn på seksualitet

Sosionomen Annika Wassberg, som har jobbet i 23 år med barn og unge som begår seksuelle overgrep, mener at det er viktig å finne måter å møte unge menn på, som oppvokst i mannsdominerende kulturer.

– Det å bare snakke om svenske verdier og at jenter bestemmer over sine egne kropper, og har like mye rett som gutter til å være seksuelle, har ingen effekt, sier hun.

Mange av guttene og mennene har et forvridd syn på seksualitet. De bagatelliserer at deres ofre gråter og/eller er sanseløst berusede. Noen av dem uttrykker seg svært pornografisk og nedlatende om sine ofre.  

Avgrensning av «gruppevoldtekt» i undersøkelsen

Gruppevoldtekt er ikke en egen betegnelse ifølge svensk lov, forteller Aftonbladet.
De som har deltatt i gruppevoldtekter dømmes derfor ofte for grov voldtekt. Klassifiseringen støttes da vanligvis av en begrunnelse i dommen om at offeret har blitt utsatt for flere overfall av to personer hver for seg og som følge av det «skaper en følelse av total hjelpeløshet i offeret og på en ekstremt sterk måte krenker offerets integritet “.

Aftonbladet har også tatt med tilfeller der gjerningsmenn som utførte en gruppevoldtekt kun ble dømt for voldtekt. Det handler blant annet om tilfeller der flere menn sammen eller samtidig penetrerte offeret med fingre eller gjenstander. Menn som har blitt dømt for delaktighet eller forsøk til voldtekt er ikke tatt med i undersøkelsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon