Rasmus Hansson er på vei ut døra som nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, men vil selv ikke si hvem han ønsker seg som etterfølger. Det står mellom Arild Hermstad og Farid Shariati. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Landsmøtemiddagen blir alkoholfri når Miljøpartiet De Grønne feirer 30 år lørdag. Allerede dagen etter kan partiet gå inn for statlig omsetning av narkotika.

Avtroppende MDG-topp Rasmus Hansson støtter resolusjonsforslaget fra Grønn Ungdom om «streng, statlig regulert omsetning av rusmidler som i dag er ulovlige».

– Vi er opptatt av brukernes helse. Forbudspolitikken har ikke virket, men tvert imot ført til at Norge har et skyhøyt antall overdosedødsfall og elendige forhold for menneskene som er rammet av den katastrofale sykdommen som det er, å være rusavhengig. Vi er nødt til å tenke nytt, sier Hansson til NTB.

annonse

Han viser til at det nå er bred politisk oppslutning om å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika og mener det nå er på tide å gå videre.

Nytt rusmonopol?

Leder Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom åpner for at hittil ulovlige rusmidler skal kunne kjøpes på Vinmonopolet eller på apotek ved framvisning av resept. Konkret tar forslaget til orde for å velge «reguleringsmodeller som er mest hensiktsmessige for hvert rusmiddel».

Men selv om Grønn Ungdom har fått gjennomslag for å gjøre lørdagens jubileumsmiddag alkoholfri, er det ikke aktuelt å stramme inn på salg av alkohol.

annonse

– Vi er fornøyd med dagens restriktive alkoholpolitikk og ønsker lignende regulering av flere rusmidler. Hensikten er å ta kontroll over rusmiddelmarkedet. At landsmøtemiddagen er alkoholfri er et metoo-tiltak som vi er veldig glad for å ha fått igjennom, sier Holtvedt.

Hun tilføyer at det også skal holdes egne formøter i den hensikt å forebygge seksuell trakassering under helgens landsmøte på Fornebu.

Plastforbud

60 ulike resolusjonsforslag er fremmet for landsmøtet, hvorav fem er innstilt behandlet. I tillegg vil det trolig bli flertall for et forslag om å forby engangsartikler av plast. Hansson støtter et slikt forbud, som partiet mener bør komme på plass allerede i 2020.

– I dag tvinges forbrukere til å ta med seg store mengder med plast hjem hver gang de kjøper noe. Dette må det bli en slutt på, sier forslagsstiller og stortingsvara Per Espen Stoknes.

Forbudet vil gjelde all plast som har kort levetid; emballasje, klistremerker, bestikk, kopper, tallerkener, ballonger, sugerør, q-tips, barberhøvler – og kulepenner.

– Det er ikke verre enn at man går til bokhandelen og kjøper refill av blekk til kulepennen sin framfor å kaste den gamle, sier Hansson.

Han takker av som en av to nasjonale talspersoner under helgens landsmøte, etter fire år i vervet.

Ny talsmann

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm, som for tiden er i foreldrepermisjon, vil uten motkandidat bli gjenvalgt som kvinnelig talsperson under partiets landsmøte. Til å etterfølge Hansson er en annen profil fra norsk miljøbevegelse favoritt, nemlig tidligere leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

annonse

– Jeg er ikke innvalgt på Stortinget og vil derfor bruke mye tid på å reise rundt til våre mange lokalt folkevalgte og bygge organisasjonen, sier Hermstad til NTB.

51-åringen fra Bergen utfordres av 31 år gamle Farid Shariati fra Vadsø, som sier han ønsker å breie ut partiet og legge bærekraftstankegangen til grunn for alle politikkområder. Det innebærer at man skal snakke om mer enn klima- og energipolitikk.

– Vi er nok enige om det aller meste, men der Arild har sin bakgrunn fra den norske miljøbevegelsen, hører jeg hjemme ideologisk i den internasjonale grønne bevegelsen. Vi må ta vare på kloden, men også gjøre den verdt å leve i, sier han til NTB.

Shariati flyttet til Vadsø fra Lund i Skåne i 2008 og har vært medlem av MDG siden 2015. Han er utdannet barnevernspedagog og har jobberfaring fra barnevern og helsevesen, skole og asylforvaltning. I dag er han prosjektleder i Vadsø kommune.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon