– Oslo er en trygg by, slo byrådsleder Raymond Johansen fast på SaLTo-konferansen om Barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo som han deltok på sammen med politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Både byrådet i Oslo og politiet vil sette inn ekstra tiltak mot unge kriminelle gjengangere. – Vi må tettere på, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Etter flere år med nedgang har den registrerte kriminaliteten blant barn og unge under 18 år økt, viser den siste SaLTo-rapporten, som tirsdag ble lagt fram av politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen på en fullsatt konferanse i Oslo.

I fjor sto barn og unge under 18 år for 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo, går det fram av tallene. I 2015 var andelen nede i 4,9 prosent.

annonse
Årsak: Fattigdom

En liten gruppe bestående av 151 ungdommer, eller 3 promille av alle Oslos ungdommer, er identifisert som gjengangere med fire eller flere straffbare forhold på rullebladet.

Disse står for hele 37 prosent av all registrert kriminalitet i denne aldersgruppa. Fattigdom, store familier, ustabile forhold hjemme og liten tiltro til offentlige institusjoner som politi og barnevern er blant det som kjennetegner denne gruppa.

På konferansen ble det blant annet fortalt om ungdom som måtte holde seg ute hele kvelden inntil småsøsknene hadde lagt seg. Selv sov de på en madrass i stua.

annonse

– Slike forhold gjør ungdommer sårbare for rekruttering til kriminelle miljøer, sier politiinspektør Janne Stømner til NTB.

– Det er de voksne som har skapt problemene. Vi må gjøre en jobb for disse ungdommene. Dette er vår ungdom, sier Raymond Johansen.

Samtidig er det er uakseptabelt at disse ungdommene sprer frykt ved sin framferd og ved å begå kriminalitet i lokalmiljøene, understreker han.

Vil ha mer kontakt

Han lover nå forsterket innsats og oppfølging overfor denne gruppa fra både bydel, skole og helsetjenestene.

– Vi må tettere på og sørge for en bedre kontakt. Vi må vite hva disse ungdommene faktisk driver med, sier byrådslederen til NTB.

Flere kommunale sommerjobber, styrket Utekontakt i bydelene, et bedre fritidstilbud og en egen mentorordning er blant tiltakene han vil iverksette. Det vil bli satt av ekstra penger til dette i det reviderte budsjettet, lover han.

annonse

– Vi har god nok informasjon til å ha en god nok oppfølging av de unge kriminelle. Disse ungdommene er i kontakt med kommunen på ulike nivåer gjennom hele oppveksten. Derfor er samarbeidet mellom oss i kommunen og politiet veldig, veldig viktig, sier Johansen.

Raskere og tydeligere

Også politiet varsler forsterket og målrettet innsats rettet mot gjengangerne, herunder systematisk og individuell oppfølging av navngitte personer.

Oslo-politiet ansetter nå 71 nye politifolk, som først og fremst skal settes inn i bydelene. De fleste av disse skal drive med forebyggende arbeid som såkalte «dedikerte forebyggere». I tillegg styrkes etterforskningsarbeidet.

– Vi jobber for raskere og tydeligere reaksjoner overfor denne gruppen av få unge som begår flere lovbrudd, når lovbrudd blir begått. Vi har stor tro på at vi nå skal kunne lykkes med vår del av jobben, sier politimester Sjøvold.

SaLTo er samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon