Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
annonse
annonse

Etter bare to og en halv uke med arkeologi som hobby, fant Ole Johan Fuglerud en vikingskatt fra 800-tallet i Hole i Buskerud i helgen.

– Plutselig peip det noe skikkelig i metalldetektoren. Vi skjønte ikke først at det var mynter, men jeg ringte kameraten min som fikk meg inn på dette. Han sa vi bare måtte stoppe og at dette var et viktig historisk funn, sier Fuglerud til NRK.

Han forteller at håpet var å finne mynter fra 1700-tallet, og at drømmen var å finne noe fra vikingtiden. Resultatet var frankiske mynter, som kan være plyndringsgods som har funnet veien til Skandinavia gjennom handelsstedet Doorstad i dagens Nederland, i tillegg til skålspenner og flere perler. Drømmen ble dermed oppfylt.

annonse

– Jeg må si at dette var overraskende. Disse myntene er ganske verdifulle og kan være et viktig bidrag til forståelsen av kultur og kontaktflaten vikingene hadde, sier historiker og vikingbokforfatter Kim Hjardar.

Kameratene overrakte mandag funnene til fylkesarkeologen i Buskerud.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon