Aps Anniken Huitfeldt sier partiet opprettholder beslutningen om å flytte overvåkingsflyene til Evenes. I forgrunnen er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiets stortingsgruppe holder fast ved beslutningen om å flytte de nye maritime overvåkingsflyene fra Andøya til Evenes. Det vekker sterke reaksjoner.

– Jeg er ufattelig skuffet. Det er for meg helt ubegripelig at Arbeiderpartiet ikke velger å lytte til de økonomiske, militærfaglige og miljømessige argumentene for å bevare Andøya flystasjon, sier Ap-politiker og fylkestingsrepresentant Kjell Are Johansen fra Andøya til NRK.

Det var Dagbladet som først meldte om utfallet av onsdagens gruppemøte i Arbeiderpartiet. Like før hun snakket med avisen, informerte Aps forsvarspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt Nordland Ap om beslutningen.

– Nordland Ap er selvfølgelig skuffet i dag, det har jeg full forståelse for, sier Huitfeldt til avisen.

Skuffelse i Sp

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er like skuffet som Huitfeldts partifeller i Nordland over at Ap ikke støtter Sp-forslaget om å bevare Andøya flystasjon. Hun mener Ap og regjeringspartiene Høyre og Frp begår et «historisk feilgrep».

– Ved å legge ned Andøya flystasjon svekker vi vår evne og kapasitet til å få hjelp i krig eller krise. Forsvaret advarer nå selv sterkt mot å legge ned flystasjonen, sier Arnstad.

– Det er uforståelig for meg hvordan regjeringen og Arbeiderpartiet kan legge ned Andøya flystasjon, uten at vi vet hvordan eller hvor Norge skal ta imot allierte forsterkninger under en krig, fortsetter hun.

Også SV-leder Audun Lysbakken er skuffet over alliansepartner Ap.

– Det viser seg at overvåkingsflyene ikke vil bli dekket av et operativt luftvern, og dermed har ett av hovedargumentet for nedleggelsen av Andøya falt. Dessuten er det grunn til å frykte at en flytting vil bli mye dyrere enn antatt, sier Lysbakken, som krever at regjeringen redegjør for kostnadene.

– Snudd hver stein

Avtalen om å flytte de nye maritime overvåkingsflyene fra Andøya til Evenes var en del av forliket som Ap inngikk med Høyre og Frp i 2016. Men Huitfeldt sier det var kommet så mange innsigelser at Ap så seg nødt til å ta en ny vurdering av saken.

– Vi har snudd hver stein og hvert tall for å undersøke om forhold knyttet til beslutningen er endret. Men konklusjonen er at det ikke er tilfelle, sier hun til NTB.

– Jeg forstår at mange er skuffet. Andøya mister arbeidsplasser, men samtidig er det store muligheter der, med romsenter, rakettskytefelt og ny havn, fortsetter hun.

Ikke tid

Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, tilføyer at ytterligere utredninger ville ha forsinket hele prosjektet.

– For å holde tidsplanen må vi fatte en endelig beslutning nå. Investeringene må vedtas av Stortinget før sommeren for at Evenes skal kunne ta imot fly i 2022, sier hun.

Huitfeldt sier Ap er beredt til å stille nye omstillingsmidler til rådighet for Andøya-samfunnet og kommer med følgende løfte:

– Vi vil gi Andøya en beredskapsrolle som forsterkningsbase for alliert bistand, som sikrer at allierte fly kan lande der. Det innebærer at lengden på rullebanen må opprettholdes, noe som også er avgjørende for rakettskytefeltet på Andøya, sier hun.

Glede i Høyre

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes er glad for at Ap fastholder sin beslutning.

– Det var ventet. Et annet standpunkt ville i realiteten ha medført at landet hadde manglet en langtidsplan for Forsvaret i inneværende periode. Beslutningen om å legge ned Andøya frigjør betydelige ressurser som kan brukes alternativt og gi bedre militær slagkraft, sier han til NTB.

Elvenes mener samtidig at forslaget om å etablere en forsterkningsbase for alliert bistand på Andøya er «interessant» og noe Høyre vil studere nærmere. Han utelukker heller ikke å bevilge mer omstillingsmidler til lokalsamfunnet.

– Det er en sak for flere departementer, men noe vi absolutt ikke vil utelukke, sier ha

NTB-Mats Rønning
(©NTB)