Seksåringer plages fordi de spiser svin, og har på seg shorts. En skole i Haninge utenfor Stockholm advarer nå for at religiøs mobbing pågår i førskolen.
Skolen har sendt ut et brev til de foresatte til barn i en førskoleklasse, for å opplyse om mobbing koblet til religion. Det fremkommer i brevet at visse barn i førskolen, i alderen seks til syv år, blir mobbet for sine matvaner og klær.
– En del barn har blitt plaget fordi de spiser visse matvarer som svinekjøtt, samt for deres klær (for eksempel om de har på seg shorts eller at voksne ikke bruker slør). I skolen understreker vi alles likeverd uansett religion, etnisk bakgrunn, seksuell legning, alder, kjønn eller herkomst, heter det i brevet.
Ifølge skolens rektor er brevet sendt for å motvirke at problemene fortsetter.
– Vi kommer til å følge opp spørsmålet og i vanlig orden sette inn flere tiltak om det skulle være nødvendig, sier rektoren til Expressen.
Niclas Bergström (38) har barn på den samme skolen. Han er fornøyd med skolen, men mener at informasjonen burde ha gått ut til alle foreldre med barn som kan være berørte av mobbingen.
– Jeg vil vite om det påvirker mitt barn. Det her er problematiske verdier som noen foreldre lærer en seksåring. Det er ingen seksåring som våkner opp og sier at «skjørt er dårlig». Det er problematisk. Jeg syns skolen og Haninge kommune generelt er bra på å arbeide med disse spørsmålene. Men jeg syns at skolen må våge å markere foreldrene som helt åpenbart ikke har akseptable meninger, sier Bergström.
I brevet sendt til foreldrene ved skolen i Haninge, stilles det også spørsmål ved voldsomme leker, og foreldrene til barna i førskolen får også en oppfordring:
– Det viktigste er hvordan vi er mot hverandre og aksepterer våre ulike valg uansett om det gjelder religion, klær, mat eller levekår. At vi skriver dette brevet er for å nå dere alle, samt at vi ønsker at dere funderer over deres forhold til disse sakene. Vi vil også at dere prater med deres barn om disse sakene, da det er viktig at også dere viser hva som er god oppførsel og hvordan vi er med hverandre.