Politi søkte med hunder etter en skyteepisode på Holmlia sørøst i Oslo, i februar i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Jeg flyttet fra Sverige til Norge i 2006. Mer nøyaktig flyttet jeg til Oslo, og jeg har bodd i den norske hovedstaden siden da. Året før min emigrasjon til Norge var det opptøyer i Frankrike, inkludert brennende biler. Svenske politikere og medier forklarte at det som skjedde i Frankrike var forferdelig, men det kom ikke til å skje i Sverige. I Sverige hadde vi nemlig fungerende integrasjon. Og så er jo svensker hyggelige overfor andre mennesker.

For å si det sånn, siden svensker er “snille”, så kom ikke første- og annengenerasjons innvandrere fra muslimske land til å bli sinte og lage en masse trøbbel. Noe som viser den daværende svenske attityden, og som vel tok kaka, var da Sveriges demokratiminister, sosialdemokraten Jens Orback i 2004 sa, som kommentar til drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh, at hvis vi (det vil si svenskene) forsvarer de andres (det vil si muslimenes) rett, så går vi kanskje litt tryggere hvis vi noen gang kommer i mindretall.

Etter at jeg flyttet til Norge, begynte Sverige å forandres. Svenske tilstander ble etterhvert et faktum. I 2013 var det opptøyer i Husby i Stockholm. Allerede før det hadde det begynt å komme fram at brannvesen og ambulanser nektet å kjøre til deler av Malmö uten politieskorte. Siden da har det blitt verre i Sverige.

annonse

Nå ser jeg det samme skje her i Oslo. I 2017 var det en del hendelser, med brennende biler og ungdommer som kastet stein på vektere. De siste månedene har det virket mer dramatisk. Drap og drapforsøk på Holmlia og Vestli. Åpenlyst dopsalg utenfor Domino’s pizza på Stovner. Skyting inne i en restaurant på Vestli. Politiet jaget vekk av maskerte ungdommer som kastet snøballer på dem. Natteravner som måtte løpe vekk fra steiner som haglet imot dem. Og politikere og medier som ikke ønsker å snakke om det hele.

Den reaksjonen kjenner jeg igjen fra Sverige! Jeg trodde jo at norske politikere skulle være litt mindre virkelighetsfjerne enn svenske. Allikevel synes jeg at jeg kjenner igjen det her. Men for all del, statsministeren besøkte Stovner nylig og sa at situasjonen hadde blitt verre, og Tor Mikkel Wara har sagt at han er bekymret.

På Vestli har det blitt mer politinærvær. Jeg snakket med de politibetjentene som sto der for noen dager siden, da jeg tok bilder til en videokommentar om dette, og de sa at nattetid patruljerer de i området. Natteravnene, som fikk beskjed om å slutte å patruljere, siden det var for farlig, er tilbake igjen, etter at politiet økt sitt nærvær.

Blir Norge til Sverige? Hvis det blir det, så begynner det åpenbart her i Oslo. Jeg frykter at Norge kan bli til Sverige, og jeg håper at jeg tar feil. Dette er grunnen til at jeg snakker om Sverige: for at andre skal lære av Sveriges feil. Jeg håper at jeg skal slippe å måtte bruke også Norge som advarende eksempel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon