Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Da Frp på landsmøtet nylig vedtok å gå for forbud mot bønneutrop, var det en vanlig, hoderystende reaksjon at dette er da helt unødvendig. Det er ikke noe problem i Norge, for ingen har søkt. Merkelig argumentasjon. Vi skal altså vente til vi har problemet på nakken?

Da bør vi igjen se til Sverige. Der er de på glideflukt rett inn i elendigheten, uten at noen later til å tenke konsekvenser. I den smålandske byen Växjö med 66 000 innbyggere har politiet nettopp, etter ja fra kommunestyret, gitt tillatelse til ett 3-4 minutters bønneutrop hver fredag.

Til tross for sterke reaksjoner lokalt, eller kanskje nettopp derfor, er ikke lokalbefolkningen spurt. Den har ikke vært del av prosessen i det hele tatt: – De kan eventuelt komme inn seinere, om rettsvesenet finner at de har klagerett, sier gruppesjef Magnus Rothoff ved politiregion Sør. Han skyter saken inn under en paragraf i forvaltningsloven som krever «enkel, rask og billig» saksbehandling. Det ville bli for ressurskrevende og ta for lang tid å snakke med folk!

annonse

I fjor høst ble det godkjent bønneutrop fra en minaret i Karlskrona i Blekinge. Minareten ble opprinnelig bygget uten krav om dette. En SD-politiker som protesterte, ble anmeldt for hets mot folkegruppe. Den naturlige dynamikken er at det vil komme flere søknader, og uten en prinsipiell holdning vil myndighetene få problem med å gi avslag. Hvordan nekte noen, når andre har fått lov? Snøballen ruller.

Teknisk tillates et lydnivå utomhus på 110 decibel, bl.a. for barnehager i nærheten, og 45 decibel inne. Det siste er akseptabelt. Av nysgjerrighet har jeg prøvd å finne ut hvor høy utestøyen egentlig blir. Det ser ut til at politiet har gitt multikulturen romslige kår.

Ifølge nettstedet IAC acoustics er 110 decibel på smertegrensen for det menneskelige øret. Det er 16 ganger så høyt som 70 dB. Selve nivået (ikke lydbildet) kan sammenliknes med støynivået på et jernverk, et bilhorn på en meters avstand, eller et turboprop-fly som tar av på 70 meters hold.

Langt verre er det at utropet proklamerer islam over en by. Innholdet er omtrent som følger:

annonse

Allah er størst. Allah er størst.

Jag vitner at det fins ingen gud utenom Allah.

Jag vitner om at Muhammed er Allahs sendebud.

Kom till bønn. Kom till bønn.

Kom till framgang. Kom till framgang.

annonse

Allah er størst. Allah er størst.

Det fins ingen gud utenom Allah.

 

Denne kulturberikelsen hadde kanskje vært mindre kjekk om folk hadde forstått hva som blir ropt ut via sterke høytalere. Biskopen støtter utropet, til tross for omfattende protester fra menigheten. Her er det åpenbart viktigere hensyn å ta.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon