Øst-Afrika har vært sterkt rammet av tørke. Nå er det styrtregn og flom som jager hundretusenvis av mennesker bort fra hjemmene sine.
Uker med styrtregn har gått fra å være en velsignelse til å bli en forbannelse i det tørkerammede Øst-Afrika. Flere hundre mennesker har mistet livet og hundretusenvis av andre har måttet flykte, melder nyhetsbyrået AFP.
I Kenya, som har lidd under tre regnsesonger uten regnvær, har 120 mennesker omkommet som følge av kraftig regn og flom de siste to månedene.
Røde Kors ber om 5 millioner dollar – 42 millioner kroner – i bistand til de hardest rammede.
Også Kirkens Nødhjelp, som jobber i ni østafrikanske land, slår alarm. Flommen rammer områder i både Etiopia, Burundi, Rwanda, Kenya, Somalia, Malawi og Kongo.
– Landbruksjord blir liggende brakk, flyktningleirer blir fylt opp med vann og flere hundre tusen må forlate hjemmene sine, forteller generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland til NTB.
Hun opplyser at Etiopia melder at minst 165.000 har flyktet fra regnmassene. I Somalia meldes det om 175.000 husløse.
Noen av stedene som i dag flommer over med vann var for bare noen måneder siden rammet av en kraftig tørke.
– Noen steder er tørke blitt etterfulgt av flom, noe som fører til mye overvann og økt fare for jordras. Andre steder ødelegger vannet flyktningleirer, og faren for kolera øker, sier Helland.
Faren for spredning av kolera øker i takt med vannstanden fordi regnvannet blandes med avføring og føres inn i drikkevannet. Kolerafaren er ekstra stor i Kongo, hvor over 4,2 millioner er på flukt, og mange bor tett, understreker Helland. Kirkens Nødhjelp prøver å få inn penger for å gjennomføre nødvendig nødhjelp.
Dårlig infrastruktur er et problem når hjelpen skal fram.
– Dårlige veier blir enda mer humpete, og i verste fall forsvinner hele veibanen i de store vannmengdene. Dette fører til at store områder er umulig å komme seg til i lengre perioder. Dette er områder hvor det også er behov for vanlig humanitær hjelp, så vannet rammer på mange måter, sier Helland.
Hun sier at det ikke er noe nytt med regntid i Afrika.
– Men når nedbørsmengdene er store, og når regionen allerede er hardt rammet av både tørke og konflikt har folk lite å gå på, understreker Helland.
(©NTB)