En tidligere PST-ansatt er siktet for terrorfinansiering i Frankrike i forbindelse med at han var sikkerhetssjef for en fransk sementfabrikk i Syria.
Den franske avisen Le Monde har identifisert mannen som Jacob Wærness. Han skal ha blitt pågrepet under en mellomlanding på Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai. To dager senere ble han siktet for terrorfinansiering, ifølge avisen.
Det var NRK som først meldte om saken i Norge.
40-åringen er en av åtte mistenkte i etterforskningen av det franske selskapet Lafarge, som hadde en sementfabrikk nord i Syria. Wærness, som snakker arabisk, jobbet som sikkerhetssjef fra september 2011 til oktober 2013.
Selskapet anklages for å ha betalt ekstremistgruppa IS for å få fortsette sin virksomhet i Syria.
Le Monde har ikke fått kontakt med nordmannen eller hans forsvarer. Avisen beskriver ham som den mest gåtefulle personen i Lafarge-saken.
Wærness har tidligere arbeidet for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). I et intervju med NRK i fjor sommer sa han at han var nødt til å ha kontakt med opprørerne som etter hvert tok kontroll i Jalabiya, området der sementfabrikken lå.
– Etter at regimet trakk seg tilbake fra Nord-Syria, måtte jeg ha kontakt med folk der. Det var moderate rebeller, men disse ble sett på som terrorister av myndighetene, og de mente derfor at jeg hadde kontakt med folk de så på som terrorister, sa Wærness i forbindelse med en sak der det går fram at han står på svartelisten til syrisk etterretning.
Han avviste samtidig at han noensinne betalte penger direkte til opprørerne.
– Jeg betalte aldri penger direkte til disse gruppene. De eneste gangene jeg betalte ut penger, var løsepenger for gisler som ble betalt til grupper innen Free Syrian Army, sa Wærness.
Han lot seg også intervjue av A-magasinet i fjor høst i forbindelse med en bok han skrev om sin tid i Syria.
– Det var en forverring hele tiden, og det spredte seg. Etter hvert begynte det å danne seg militsgrupper, og du så at de bare vokste i omfang, sa Wærness da, ifølge Aftenposten.
Seniorrådgiver i PST, Siv Ahlsén, sier til Dagbladetsent torsdag kveld at de ikke kan kommentere saken.
– Vi har ikke mulighet til å si noe om hvem som har jobbet hos oss eller ikke. Dette er noe dere må spørre franske myndigheter om. Det er deres sak.
Franske etterforskere skal i over et år ha forsøkt å få i stand et avhør med Wærness, som nå arbeider for en stiftelse i Sveits. Han skal ikke ha ønsket å la seg avhøre i Frankrike, og foreslo i stedet at etterforskerne skulle komme til Sveits eller at han kunne svare på spørsmål via Skype, skriver Le Monde.
Dermed skal franske myndigheter ha besluttet å pågripe ham under en mellomlanding i Paris.
Sabine Wacquez, presseansvarlig ved Lafarges hovedkontor i Paris, sier til VG at selskapet ikke kjente til pågripelsen av Wærness før saken ble kjent i mediene.
– I Frankrike er juridiske prosesser konfidensielle, og Lafarge er som selskap ikke siktet i denne saken. Vi er ikke en del av prosessen og har derfor ikke tilgang til noen saksdokumenter. Vi kan derfor verken kommentere eller bekrefte noe som helst, sier Wacquez.
Wærness er ifølge etterforskerne den første som offentlig har innrømmet at den syriske delen av Lafarge ga penger til terrorgrupper, først i en bok som kom ut i Norge i 2016 og deretter i flere intervjuer.