Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

Antallet skyteepisoder med dødelig utgang er mer enn dobbelt så høyt i Sverige som i sammenlignbare land. Dette fremkommer i en studie der Sverige sammenlignes med tolv andre europeiske land.

annonse

Forskerne har tatt for seg utviklingen i perioden 1996-2015, og studien er publisert i European journal on criminal policy and research.

Dagens Nyheter skriver at forskjellen relativt til noen land er ekstrem. Det er mer enn ti ganger så vanlig at menn mellom 15 og 29 blir skutt ihjel i Sverige enn i Tyskland, og seks ganger så vanlig som i Storbritannia.

Forskerne som har laget studien har ingen forklaring på hvorfor Sverige kommer så dårlig ut i sammenligningen. Skyteepisodene kobles gjerne til gjengkriminalitet i utsatte områder, der det bor mange med innvandrerbakgrunn.

Men, i for eksempel Tyskland, som har hatt et lignende nivå og mønster i sin innvandringspolitikk har man ikke sett den samme utviklingen hva gjelder skyteepisoder.

– Det virker som om kriminelle grupper har fått en annen vilje, en annen aksept for å benytte seg av skytevåpen, sier Manne Gerell, som er en av forskerne bak studien.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.