Foto: Adam Ihse / NTB scanpix
Del

Antallet skyteepisoder med dødelig utgang er mer enn dobbelt så høyt i Sverige som i sammenlignbare land. Dette fremkommer i en studie der Sverige sammenlignes med tolv andre europeiske land.

annonse

Forskerne har tatt for seg utviklingen i perioden 1996-2015, og studien er publisert i European journal on criminal policy and research.

Dagens Nyheter skriver at forskjellen relativt til noen land er ekstrem. Det er mer enn ti ganger så vanlig at menn mellom 15 og 29 blir skutt ihjel i Sverige enn i Tyskland, og seks ganger så vanlig som i Storbritannia.

Forskerne som har laget studien har ingen forklaring på hvorfor Sverige kommer så dårlig ut i sammenligningen. Skyteepisodene kobles gjerne til gjengkriminalitet i utsatte områder, der det bor mange med innvandrerbakgrunn.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Men, i for eksempel Tyskland, som har hatt et lignende nivå og mønster i sin innvandringspolitikk har man ikke sett den samme utviklingen hva gjelder skyteepisoder.

– Det virker som om kriminelle grupper har fått en annen vilje, en annen aksept for å benytte seg av skytevåpen, sier Manne Gerell, som er en av forskerne bak studien.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører