Skjermdump fra filmen.

Dramaet Rafiki handler om et ungt forelsket lesbisk par i Nairobi, men lite tyde på at det blir en ny Fucking Åmål (1998).

Filmen har mottatt økonomiske midler fra Norge, som ifølge Norsk Filminstitutt ligger på 750.000 kr. Homofili er forbudt ved lov i Kenya, og Rafiki er såpass kontroversiell i Kenya at den norske co-produsenten Ruben Torkildsen kan visstnok ikke lenger vise seg i Kenya. I et intervju på Norsk Filminstitutt (NFI) sine sider uttaler Thorkildsen: «Jeg håper filmen får mye oppmerksomhet og at den aktualiserer det faktum at det er land som forsvarer lover og holdninger som er fullstendig utdatert».

Ifølge Thorkildsen har allerede den kenyanske statens holdninger ført til at filmen har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet i New York Times.

Rafiki betyr «venn»  og er det første kenyanske dramaet som har hatt premiere i Cannes, som er verdens største filmfestival og lokker til seg tusenvis av journalister og kritikere fra hele verden. Den 71. utgaven av festivalen  avholdes mellom 8-19. mai på luksuriøse Cote D’ Azure i Sør-Frankrike.

Rafiki er regissert av kenyanske Wanuri Kahiu, som har uttalt at filmene hennes er for den neste generasjon med afrikanere. Hennes mest kjente film From a Whisper (2009) mottok fem priser på African Movie Academy Awards. Det var et fiktivt drama om en jente som mister moren sin i terrorangrepet mot den amerikanske ambassaden i Nairobi 1998.

Den kenyanske-norske produksjonen blir vist i programmet Un Certain Regard (på norsk: med annet blikk, fra et annet synspunkt) i Cannes i år. Der vises omtrent 20 filmer fra forskjellige nasjoner og kulturer. Hovedpremieren er på 30.000 Euro. Tidligere har blant annet sørkoreanske Kim Ki-Duk og tyske Andreas Dresen vunnet hovedprisen, mens flere har fått distribusjon, som den amerikanske indie-filmen Wind River (2017), som gikk på kino i høst. Filmene i programmet vises i kinoen Salle Debussy, som rommer cirka 1000 personer.

Filmkritiker Hassouna Mansouri, som bor i Nederland og opprinnelig kommer fra Tunis, har sett og anmeldt filmen for Africine, det største nettstedet for film i Afrika. – Filmen er forbudt i Kenya, fordi  den inneholder tabu-scener som et lesbisk par som kysser, forteller Mansouri.

– Det var cirka halvfull sal da jeg så den i salen Claude Debussy før helgen. Den gjorde ikke noe inntrykk på noen måte. Jeg gir den karakter 2 av 10. Karakterene er overfladiske og konflikten blir for enkelt løst. Den lykkelige slutten virker også for lettvint, mener Mansouri.

Britiske Guardian er noe mer positive til Rafiki og har gitt den 3 av 5 stjerner. Deres kritiker mener at det er en fin, men noe konvensjonell kjærlighetshistorie.

Publikum og kritikere i Cannes er kjent for å være de mest nådeløse, men det  avstedekom ingen nevnverdige reaksjoner på visningen av Rafiki som Hassouna Mansouri var på.

Kritikeren fra Tunis mener det er forsøk på  å lage en slags afrikansk Romeo og Julie-historie, ettersom foreldrene til det forelskede lesbiske paret Kena og Ziki er døtre av to politiske motstandere. Noe som også blir en utfordring å hanskes med i forkant av valget.
– Det var ingen reaksjoner å merke seg, verken applaus eller buing. Heller ingen reagerte da det lesbiske paret kysset, sier Hassouna Mansouri til Resett.

Skribent. Nils Gjerstad har anmeldt flere hundre filmer totalt for en rekke aviser. Han har også hatt æren av å intervjue flere av Hollywoods regissører og skuespillere, og hans største anger er at han takket nei til Jennifer Lawrence før hun ble kjent. I tillegg har han jobbet med å produsere programmet Filmplaneten for NRK i Bergen.