Hungary's Prime Minister Viktor Orban is greeted by his Polish counterpart Mateusz Morawiecki at the start of his one day-visit, at the Lazienki Palace in Warsaw, Poland, Monday, May 14, 2018.(AP Photo/Czarek Sokolowski)
annonse
annonse

EU-kommisjonen rapporterer om framskritt i diskusjonene med Polen om landets kontroversielle domstolsreform.

– Det er gjort framskritt de siste par ukene, men ikke nok til å si at den systemiske trusselen mot rettsstatens prinsipper er fjernet. Så vi må fortsette dialogen, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Han møtte pressen i Brussel mandag etter å ha oppdatert medlemslandene om status.

annonse

Timmermans sier han har håp om konkrete resultater innen juni. Han understreker at dialogen ikke kan fortsette på ubestemt tid.

– Vi kan ikke fortsette med endeløs dialog. Før eller siden må vi trekke noen konklusjoner.

EU-kommisjonens frykt er at domstolsreformen skal gi det polske regjeringspartiet makt til å fjerne sittende dommere og håndplukke nye, og at rettsvesenet på den måten skal underlegges politisk kontroll.

annonse

I desember i fjor la EU-kommisjonen fram et forslag om aktivering av artikkel 7 i EU-traktaten, ofte kalt «atombomben» i EU-samarbeidet.

Aktivering av artikkel 7 er starten på en prosess som kan føre til straffetiltak mot medlemsland i EU, i verste fall at landet fratas stemmeretten i EUs organer.

Det regnes likevel som usannsynlig at prosessen mot Polen vil gå så langt. Grunnen er at vedtak om sanksjoner vil kreve enstemmighet, noe Ungarn har varslet at landet vil blokkere.

(©NTB)

[email protected]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon