Flere norske politikere mener Norges ambassade i Israel på sikt kan flyttes til Jerusalem, men ikke før en avtale mellom israelerne og palestinerne er i boks.
Nettavisen har kontaktet partiene som er representert i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
KrF vil flytte Norges ambassade, men ikke så lenge dette er til hinder for fredsprosessen.
– Jeg er redd Trumps beslutning kan eskalere konflikten, sier partileder Knut Arild Hareide.
Arbeiderpartiet mener Norges ambassade bør forbli i Tel Aviv inntil videre. Leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap) sier flyttingen av USAs ambassaden til Jerusalem er en uklok fordi det kan bli vanskeligere å få til en løsning på konflikten.
Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete i Senterpartiet mener Jerusalem bør være den naturlige hovedstaden i Israel, men ikke uten at det er forhandlet fram en avtale først. Hun mener USAs ambassadeflytting skjer for tidlig.
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier han i utgangspunktet synes Israel har rett til å velge sin egen hovedstad.
– Men jeg vil understreke at det kan ha konsekvenser som kan være uheldige, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.
Han mener Norge bør avvente å flytte ambassaden til Jerusalem, men ser ikke bort fra at det skjer i framtiden.
Også Høyre vil ha en avtale på plass først, ifølge Michael Tetzschner (H), som henviser til utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
– Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun i desember.
SV-leder Audun Lysbakken sier Trumps beslutning om ambassadeflytting øker spenningen i Midtøsten. Han mener det er uakseptabelt å flytte Norges ambassade så lenge Israel okkuperer Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza.
Venstres Abid Raja mener USAs ambassadeflytting svekker muligheten for en fredsprosess.
Nærmere 800 gjester var på plass da USAs ambassadør David Friedman åpnet den amerikanske ambassaden i Jerusalem og dermed videreformidlet president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne byen som Israels hovedstad.
Det skjer på samme dag som 70-årsmarkeringen for da staten Israel ble proklamert, og rundt 40.000 palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag. Over 50 palestinere ble drept av israelske soldater under demonstrasjonene.
(©NTB)