Gamlebyen i Jerusalem. Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX
annonse
annonse

Den amerikanske ambassaden åpner mandag i Jerusalem etter måneder med oppstyr, palestinsk sinne og israelsk ros.

Søndag landet Ivanka Trump, hennes mann Jared Kushner og USAs finansminister Steven Mnuchin i Israel for å delta i mandagens omstridte ambassadeåpning i Jerusalem.

Mens den amerikanske delegasjonen og israelske tjenestemenn møtes for å innvie den nye ambassaden mandag ettermiddag, ventes palestinerne å protestere på den okkuperte Vestbredden og på Gazastripen.

annonse

Bekymringen er at protestene ved grensen kan bli dødelige om palestinere prøver å skade eller krysse gjerdet, skriver nyhetsbyrået AFP. På andre siden av gjerdet står israelske snikskyttere.

Israel feirer

Palestinere ønsker Øst-Jerusalem, som fortsatt er okkupert av israelske styrker, som hovedstad i et framtidig Palestina.

Israel feirer ambassadeflyttingen, som innebærer at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, som en stor triumf. Andre land har plassert sine ambassader i Israel i Tel-Aviv.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og har senere annektert området. Landet gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».

annonse
Protester

Mandag er det 70 år siden daværende statsminister David Ben-Gurion erklærte Israel for en selvstendig stat.

Dagen etter var landet i krig med sine arabiske naboer. Og siden har israelerne vært i kontinuerlig konflikt med palestinerne, en konflikt som regnes som «alle krigers mor» i Midtøsten.

Og allerede tirsdag markerer palestinerne «nakba», som betyr katastrofen, da over 700.000 palestinere ble drevet ut av sine hjem.

Sju fredager på rad har israelske soldater ved grensa åpnet ild mot palestinske demonstranter inne på Gazastripen, og Israel stålsetter seg nå for mandagens protester og den kommende nakba-markeringen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon