Professor Grete Brochmann tildeler Fritt Ord Honnør til den systemkritiske læreren ved Ulsrud videregående skole i Oslo, Simon Malkenes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Lærer Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør og 100.000 kroner for å ha satt kritisk søkelys på “manglende ytringskultur i Oslo-skolen”.

– Gjennom aktiv deltakelse i offentligheten de siste årene fremstår han som en av de tydeligste og skarpeste stemmene i debatter om utviklingstrekk i norsk skole. Malkenes har flere ganger tematisert vilkårene for kritiske ytringer og debatter i skolen, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Simon Malkenes (44) er lektor ved Ulsrud videregående skole i Oslo, og har i år rettet søkelyset mot “hvor vanskelig det er å ytre seg fritt og kritisk om problematiske sider ved skolepolitikk og skoleledelse”, heter det i meldingen fra Fritt Ord. Organisasjonen skriver i begrunnelsen at “Malkenes’ systemkritiske anslag” har ført til at det i politiske miljøer og i skolesektoren diskuteres “som aldri før hvordan både formelle lov- og regelverk og uformelle ledelses- og ytringskulturer hindrer fri og kritisk diskusjon i norsk skole”.

annonse

– Gjentatte beskrivelser av en «fryktkultur» der ansatte ikke tør å ytre seg fordi de er redde for å skade skolens omdømme, blir etter dette vanskeligere å avfeie som noe man «ikke kjenner seg igjen i», skriver Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør består av 100.000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon