En av de drepte var ifølge helsemyndighetene på Gazastripen en 14-åring, en annen satt i rullestol. Over 1.700 andre ubevæpnede demonstranter ble såret, mange etter å ha blitt truffet av skarpe skudd på flere hundre meters hold.
Palestinske myndigheter ber verdenssamfunnet sette en stopper for Israels voldsbruk.
– Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripen, sier regjeringstalsmannen Yusuf al-Mahmoud.
Amnesty International kaller Israels voldsbruk mot demonstrantene et åpenbart brudd på internasjonale lover og menneskerettighetene og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slutter seg til kritikken.
– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, sier hun.
Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.
Nærmere 100 palestinere er siden drept av israelske soldater, de aller fleste etter å ha blitt truffet av skarpe skudd. Blant de drepte er det flere barn og to pressefotografer. Tusenvis er i tillegg såret og mange av dem har fått skader for livet.
Mandag ble den amerikanske ambassaden åpnet under en seremoni i Jerusalem, som Norge i likhet med de fleste andre land i verden avsto fra å delta på.
USAs ambassadør David Friedman, som selv er en varm støttespiller av de ulovlige israelske bosetningene i okkuperte områder, høstet stor applaus under åpningen, og det samme gjorde Trump da han dukket opp på storskjerm.
– En stor dag for Israel, sa Trump, uten å kommentere drapene på palestinere. Det gjorde heller ikke Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
– For en herlig dag, sa han under åpningen.
Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan betegnet det høye dødstallet på Gazastripen som uvesentlig.
– Det betyr ingenting, akkurat som om antallet nazister som ble drept under andre verdenskrig ikke gjør nazisme til noe man kan forklare eller forstå. Det fins bare en sannhet, sa Erdan ifølge Haaretz.
70-årsdagen for Israels opprettelse, sammenfaller også med begynnelsen på det palestinerne kaller «nakba», katastrofen da over 700.000 palestinere ble drevet på flukt fra sine hjem i 1948.
Palestinere flest ser derfor med stor bitterhet på Israels feiring og USAs ambassadeåpning i Jerusalem, en by et samlet verdenssamfunn, også USA, gjentatte ganger har slått fast er ulovlig okkupert av Israel.
FN slo i 1947 fast at byen skulle være under internasjonal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under krigen i 1967.
Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestinere og rundt 210.000 israelske bosettere, og regnes som hjertet i konflikten mellom Israel og palestinerne.
Fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksistens, har ligget død i flere år.
President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjonen enda mer fastlåst.
– Trump-regjeringen er nå en del av problemet, slo palestinernes mangeårige forhandlingsleder, PLOs generalsekretær Saeb Erekat fast mandag.
EU, Russland og de fleste andre land, også Norge, tar kraftig avstand fra Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som israelsk hovedstad.
– Det var ingen klok beslutning å flytte ambassaden, sier Nederlands utenriksminister Stef Blok.
– Bare egnet til å nøre opp under en fra før svært spent situasjon, supplerte Irlands utenriksminister Simon Coveney.
(©NTB)