Den store askeskyen på Hawaii har økt til over 3.500 meter. Foto: USGS / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En askesky fra Kilauea-vulkanen på Hawaii har steget over 3.500 meter opp i lufta. Vulkanvarselet på Hawaii er økt til høyeste farenivå.

Askeskyen skyldes steinsprut og gasseksplosjoner fra et av kratrene på Kilauea-vulkanen, og beveger seg med vinden mot sørvest, ifølge sivilforsvaret på Hawaii.

Skyen og aktiviteten under bakken har ført til at vulkanvarselet til det amerikanske jordskjelvsenteret USGS er hevet til rødt. Det betyr at et utbrudd er forestående, har begynt eller at det er ventet giftig aktivitet både på bakken og i luften.

Lokale myndigheter sier lufta er forurenset så mye som 29 kilometer unna vulkanen, og beboere i området bes om å holde seg unna og kjøre forsiktig.

Myndighetene har også bedt fly om å holde seg unna området rundt Kilauea, siden vulkansk aske fra eventuelle nye utbrudd kan skade jetmotorer.

Nye sprekker

Meldingene om askeskyen kom samme dag som det ble meldt om ny sprekkdannelse nær Lanipuna Gardens. Dette er den 20. i rekken av lava-lekkende sprekker som er forårsaket av Kilauea-vulkanens utbrudd 3. mai.

Sivilforsvaret sier farlig gass lekker ut fra sprekkene, og området er evakuert.

– Rødt farenivå betyr umiddelbar helsefare, så ta grep for å unngå videre eksponering. Alvorlige problemer kan oppstå, for eksempel kvelning eller pustevansker, skriver de i en uttalelse.

Ødeleggelser

Så langt har 40 hjem og andre bygninger blitt ødelagt av lavaen fra Kilauea-vulkanen, som ligger på den sørøstlige delen av øya Hawaii.

Ifølge Reuters har utbruddet også påvirket turistindustrien. Rob Birch, direktør for det statlige turistbyrået på Hawaii, sier antallet hotellbestillinger for sommeren er nær halvert fra i fjor.

Øya Hawaii er en del av øygruppa og delstaten med samme navn, som består av mange eldre vulkaner og tre unge og aktive vulkaner. Disse omfatter jordas største vulkan, Mauna Loa, og den undersjøiske vulkanen, Loihi, i tillegg til Kilauea, som er en av verdens mest aktive vulkaner.

Frykten er at sistnevnte skal ha et nytt eksplosivt utbrudd, noe som sist skjedde i 1924. Undertrykt damp kan potensielt skyte en 6.100 meter høy askesky opp fra vulkanen, ifølge USGS.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]