OSLO 20180515. Palestinakomiteen holder Nakba-markering utenfor den israelske ambassade i Parkveien i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 • 430
 •  
 •  
 •  
 •  

Trond Ali Linstads hevder i sin kritikk av Resetts artikkel om jødehatet vi fikk demonstrert rett utenfor slottsparken i Oslo i går at slagordene som ble ropt ikke har noe med antisemittisme å gjøre.

Dette er hva som skjedde: Ved en ren tilfeldighet havnet jeg og Resetts kommentator Shurika Hansen midt i en demonstrasjon mot Israel i går. Blant arrangørene var Rødt, SV og Arbeiderpartiet. For det meste foregikk demonstrasjonen uten synlige tegn på jødehat. Det mest brukte slagordet jeg hørte var “boikott Israel, fri Palestina”. Men vi opplevde også helt klare manifestasjoner av ren jødehat.

Jeg hørte selv “Khaybar Khaybar ya yahud”. Dette er arabisk, og betyr “Khaybar, Khaybar, dere jøder”. Dette provoserte meg så til de grader, at dere tydelig kan høre meg banne høyt i videoen Shurika tok. En venn vi traff etterpå, og som hadde fått med seg mer av demonstrasjonen, sa også at hun hørte slagordet “Marg bar Esrail”, som er farsi og betyr “død over Israel”. Det siste ble ikke videreformidlet til Resett, siden vi ikke kunne dokumentere påstanden.

Lindstad påpeker at Resett skrev at det ble ropt “drep alle jøder”. Dette er en feil som Resett rettet opp med en gang undertegnede gjorde dem oppmerksom på den. Videre forsøker Lindstad å bagatellisere slagordet “Khaybar khaybar ya yahud” ved å hevde at det ikke er en henvisning til massakrering av jøder, men et slagord om at Israel kan overvinnes. Enten vet ikke Linstad hva han snakker om, eller så er dette et bevisst forsøk fra hans side på tåkelegging og bagatellisering av et alvorlig problem vi ser i mange muslimske miljøer i hele Europa.

Slaget om Khaybar er godt beskrevet sett med historikeres øyne på bl.a. Wikipedia. Der kan vi lese at Muhammed i år 628 beseiret Kyahbar, som var en oase befestet av jødiske styrker. Av 10.000 jødiske soldater, ble 93 drept av Muhammeds hær. Resten fikk leve, mot at de ga halvparten av alle sine fremtidige avlinger til Muhammed. Sett med historikeres øyne, var dette altså ikke en massakrering av jøder.

Men de historiske fakta er irrelevante for muslimene som bruker slagordet. De har sin egen beskrivelse av hva som skjedde i Hadithene sine. I Sahih al-Bukhari 59:512  står det om slaget om Khaybar at alle 10.000 menn ble drept, og at alle kvinner og barn ble tatt som krigsbytte. Det er dette narrativet som er konteksten når muslimer minner jødene om Khaybar.

Med andre ord, er det akkurat som om tyske nynazister skulle marsjere i Berlin og rope “Jøder, husk krystallnatten”.

Dette er heller ikke første gang muslimer roper etter jødisk blod i Oslo. Vi opplevde akkurat det samme 22. juli i fjor.

Jødehat er dessverre veldig utbredt i mange muslimske miljøer i Norge. 13. mars 2010 hadde Lørdagsrevyen et innslag der det kom fram at muslimske elever ved norske skoler åpent truer jøder med drap, og at de hyller Hitler for holocaust. Lærerne turte heller ikke da stille til intervju av frykt for represalier fra elevene. Jeg anbefaler alle å se og huske dette innslaget fra 2010.

Ellers har vi flere undersøkelse fra hele Europa som grundig dokumentert problemet. For eksempel viste hele 45% av de spurte antisemittiske holdninger i en undersøkelse blant Europeiske muslimer i 2013. Derfor ser vi at samme slagord blir flittig brukt i alle Europas storbyer i vår tid. For eksempel i London denne mandagen, da demonstrantene også proklamerte jihad (hellig krig) mot jøder.

Det er heller ikke bare slagord som vitner om disse problematiske holdningene. For eksempel ble Mireille Knoll drept 23. mars i år kun fordi hun var jøde.

Rødt, SV og Arbeiderpartiet kan ikke lastes for at dette hatet kom fram i en demonstrasjon de var med på å arrangere (skylden for det ligger bl.a. hos en og annen imam ved Oslos mange moskéer). Men all den tid dette faktisk skjedde på deres arrangement, er det direkte usmakelig at de ikke har beklaget det og tatt sterkt avstand fra det. Det skjedde heller ikke sist sommer.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 430
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]