En sørkoreansk soldat på broen som leder til den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea nær grensebyen Panmunjom. Der skulle delegasjoner fra de to landene møtes onsdag, men Nord-Korea avlyste det. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nord-Korea truer med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump hvis USA insisterer på at landet kvitter seg med sine atomvåpen.

– Vi vil svare Trump-regjeringen på passende vis hvis de nærmer seg det nordkoreansk-amerikanske toppmøtet med et genuint ønske om å bedre forholdet, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan onsdag, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

– Men hvis USA forsøker å tvinge oss opp i et hjørne for å presse oss til ensidig atomnedrustning, kommer vi ikke lenger til å være interessert i dialog. Vi kan da ikke annet enn å revurdere om vi skal delta på det planlagte toppmøtet mellom Nord-Korea og USA, sa han videre.

Kim understrekte også at Nord-Korea ikke vil kvitte seg med atomvåpnene sine i bytte mot økonomisk hjelp.

– Vi har aldri hatt noen forventning om støtte fra USA i arbeidet med å gjenoppbygge økonomien vår, sa den nordkoreanske viseutenriksministeren.

Militærøvelse

Uttalelsene fra Nord-Korea kom i forbindelse med en ny, felles militærøvelse for USA og Sør-Korea. Øvelsen Max Thunder, som Nord-Korea mener er en invasjonsøvelse, startet mandag og skal vare i to uker.

Det lukkede regimet avlyste også planlagte samtaler med Sør-Korea, som skulle funnet sted onsdag, i lys av øvelsen. Det har fått Sør-Korea til å beklage avlysningen og samtidig forlange nye samtaler innen kort tid. Delegasjoner fra de to landene skulle etter planen møtes til samtaler i Fredshuset i Panmunjom ved grensa mellom landene.

Talsperson for det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet Baek Tae-hyun uttalte at Nord-Koreas avlysning var i strid med ånden fra forrige måneds koreanske toppmøte. Der ble Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in enige om å jobbet mot fullstendig atomnedrustning på den koreanske halvøya.

Mildere tone

Den nye, hardere tonen fra Nord-Korea kommer etter at landet i lengre tid har vist tegn til en mildere tone overfor Sør-Korea og USA.

Den nordkoreanske FN-ambassadøren uttalte tirsdag at landet ville slutte seg til internasjonalt nedrustningsarbeid og gå inn for totalforbud mot atomprøvesprengninger. Samme dag dukket det også opp satellittbilder som viste at Nord-Korea var i gang med å avvikle atomtestanlegget Punggye-ri.

Dermed er det noe uklart hva landet ønsket å oppnå med å true med å avlyse toppmøtet mellom Kim og Trump. Noen analytikere tror Nord-Korea ønsker å styrke sin forhandlingsposisjon før møtet, mens andre frykter det verste, og viser til at landet også tidligere har gått bort fra løfter om atomnedrustning.

Ingen forvarsler

De nordkoreanske truslene så ut til å komme overraskende på USA. Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert sier de verken har fått formelle eller uformelle forvarsler om noe som helst, verken om test av atomvåpen eller toppmøtet, fra nordkoreanske tjenestemenn.

Hun understreker også at de felles militærøvelsene med Sør-Korea er lovlige og vil fortsette, i likhet med planleggingen av toppmøtet med Kim.

– Det vi har å gå etter er det Kim Jong-un har sagt tidligere, at han forstår hvor viktig det er for USA å ha disse felles militærøvelsene, sa Nauert.

Hun fikk støtte fra Japan, som også understreker viktigheten av å opprettholde sanksjonene mot Nord-Korea inntil landet endrer sin atomvåpenpolitikk.

– Øvelsene er viktige for å opprettholde regional fred og sikkerhet, sier regjeringstalsmann Yasutoshi Nishimura.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]