På grunn av streiken vil NRK i år bare sende bilder fra Oslo i sin 17. mai-dekning. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det blir et sterkt begrenset tilbud fra NRK så lenge streiken pågår. 17. mai-dekningen vil bare være fra Oslo, og det kun med programledere, ikke kommentarer.

– Det blir et sterkt begrenset tilbud, sier fungerende mediedirektør Marius Lillelien til NTB dagen før nasjonaldagen.

Det innebærer at det i år ikke blir noe av den tradisjonelle 17. mai-sendingen som NRKs seere er vant til, med innslag fra feiringen en rekke steder landet rundt. Haddy N’jie og youtuber Dennis Vareide skal være programledere, men sendingen vil foregå uten øvrige kommentarer.

– Vi skal gi et best mulig tilbud og formidle 17. mai-stemningen, men det må skje innenfor de rammene streiken setter. Det blir derfor ikke bilder fra rundt om i landet. Det beklager vi sterkt, sier Lillelien.

Det var på forhånd planlagt at Vareide skulle debutere som reporter fra barnetoget i NRKs 17. mai-sending, mens Haddy N’jie skulle være programleder fra Slottsplassen. De to er ikke omfattet av streikeuttaket til Norsk Journalistlag (NJ) og skal derfor gjøre den jobben de opprinnelig var hyret inn til å gjøre.

Noman Mubashir skulle ha vært med på sendingen, men er blant journalistene som er tatt ut i streik.

17. mai-sendingen på NRK1 starter 9.30 og avsluttes 13.45.

1.700 journalister streiker

– Seerne vil få en innledende sending før barnetoget starter, som Haddy skal lede, og bilder fra toget med kongefamilien og Garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert, fordi de som skulle ha gjort det, er tatt ut i streik, sier Lillelien.

1.700 journalister og redaksjonelt ansatte i NRK ble tatt ut i streik tirsdag ettermiddag, etter at NJ og NRK ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør. Journalistene i statskanalen har opplevd å sakke akterut i forhold til sammenlignbare grupper i samme yrke, og krever derfor at noe av etterslepet hentes inn i årets lønnsoppgjør. De hevder dessuten at de ikke er blitt møtt på krav om at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte, blant annet lønnsmessig, og krav om sikring av relevant kompetanse for framtida.

Fra Spekter, som forhandler for NRK, og NRK-ledelsens side har det vært uaktuelt å gi NJ-medlemmene et lønnstillegg som går utover frontfagets ramme, som er nivået de fleste organiserte arbeidstakere i Norge kan vente seg i år.

Usikker dekning av prinsens bryllup

Lørdag gifter prins Harry og Meghan Markle seg i Storbritannia. Det vil bli sendt bilder fra bryllupet på NRK, men det er usikkert om de blir kommentert.

– Det blir nok en litt annerledes sending enn vi hadde tenkt, men vi skal sørge for at folk får bildene hjem i stua, sier Lillelien.

Vaktsjef Svein Bryn har planlagt den opprinnelige sendingen fra bryllupet, men er tatt ut i streik. Onsdag sto han streikevakt utenfor Fjernsynshuset på Marienlyst.

– Vi er klare til å gå tilbake igjen med en eneste gang bare NRK-ledelsen kommer med et ordentlig tilbud. Disse store begivenhetene er det som fortsatt samlet folket rundt NRK, og det tror jeg NRK-ledelsen vet. Vi er stolte av å jobbe i NRK, og vi er like lei oss som kringkastingssjefen. Det er ikke noe morsomt å streike, sier Bryn til NTB.

– Følger streikens regler

Marius Lillelien forsikrer at streikens regler skal respekteres og følges så lenge konflikten pågår. Det betyr at de som ikke er omfattet av streiken skal gjøre den jobben de opprinnelig skulle ha gjort, men ikke pålegges andre og flere oppgaver. Derfor vil radiosendeflatene til NRK i stor grad fylles med musikk, avbrutt av korte nyhetssendinger hver time, først og fremst basert på nyhetsmeldinger levert av NTB.

Også på nettsidene til NRK vil stoffomfanget være svært begrenset, mens fjernsynskanalene først og fremst vil vise dokumentarer og programmer som var ferdig produsert før streiken brøt ut, samt andre programmer som ikke lages av organiserte, ifølge Lillelien.

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]