33 år gamle Zahra, mor til seks, har i sju måneder bodd i en leir for internt fordrevne i Irak, etter at IS ble drevet ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kriger og ekstremvær førte til at drøyt 30 millioner mennesker ble drevet på flukt fra sine hjem i fjor, viser nye tall. 

Det betyr at hver dag ble over 80.000 mennesker tvunget på flukt, viser en fersk oversikt fra Flyktninghjelpen og organisasjonen Internal displacement monitoring centre (IDMC).

Av de nye internt fordrevne har nær 12 millioner (39 prosent) måttet flykte på grunn av vold og konflikter. Det er nesten dobbelt så mye som året før. Tallet på internt fordrevne på grunn av konflikt er nå kommet opp i nesten 40 millioner på verdensbasis.

Det høye tallet bør være en vekker, mener generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Nødhjelpsarbeidet er blitt bedre, men vi må gjøre en større innsats for å hindre nye fordrivelser, beskytte mennesker og finne langvarige løsninger, sier han.

Ikke uventet var det krigen i Syria som førte til flest internt fordrevne i 2017, med i alt 2,9 millioner nye hjemløse. Nest øverst på den triste lista er Kongo, der 2,2 millioner måtte flykte fra hjemmene sine. I Irak ble nesten 1,4 millioner mennesker fordrevet.

Drøyt 60 prosent av de nye fordrevne, nesten 19 millioner, har måttet flykte på grunn av ekstremvær og katastrofer. Her topper Kina lista med nærmere 4,5 millioner fordrevne. På Filippinene har drøyt 2,5 millioner mistet hjemmene sine, mens det samme er tilfelle for 1,7 millioner mennesker på Cuba og nesten like mange i USA.

Også India, Bangladesh og Somalia havner høyt oppe på lista.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]