Foto: Scanpix
Del saken
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

I dag feirer vi oss selv. Vi feirer 17. mai 1814, og det skal vi. Men Norge er eldre enn 200 år. Det er kontinuitet og arv langt tilbake i tid. Vi står på skuldrene av minst 160 generasjoner.

For det har vært kontinuitet i bosetting og folk i Norge tilbake til bronsealderen. Den siste (inntil nylig) vesentlige innvandringen til Norge skjedde for mellom 3500 og 4000 år siden. Det var tredje bølge etter at isen forsvant for drøyt 11 000 år siden. Den befolkningen som vokste sammen deretter fikk et felles språk og kultur, og dette dannet grunnlaget for den første samlingen av Norge fra 800-tallet og frem.

Våre forfedre var del av migrasjoner over lange distanser. Derfor tok de del i en større kultur- og befolkningskrets i Skandinavia og i Europa lengre sør. Det var forbindelser.

På 1300-tallet kom nordmenn inn under sine nabolands overherredømme. Kongeriket Danmark-Norge var dominert av dansker.

Men det var bevart en del storbønder og ledende familier i Norge, og innflyttede spesialister gled også inn og tok til seg norsk identitet. Denne «eliten» kom sammen da Danmark kom dårlig ut av Napoleons-krigene. Et hastig sammensatt råd skrev ned Grunnloven og erklærte norsk uavhengighet 17. mai 1814 på Eidsvoll.

Det tok ytterligere mange tiår før reell uavhengighet oppsto, men omsider i 1905 ble også Sverige parkert, og selvstendigheten ble en realitet.

Nye tider

I løpet av de siste tiårene har Norge blitt endret igjen, og vesentlige ny migrasjon har skjedd. Disse endringene skaper mye frykt og bekymring, og det skaper splittelse blant nordmenn. Det har blitt et eksistensielt spørsmål som preger det meste av det vi sier og gjør.

Vi får håpe at dagen forløper rolig og at folks verste frykt ikke blir en realitet. Og kanskje, jeg vil si mest trolig, blir vi forskånet for sabotasje og provokasjon nok en gang.

17. mai har alltid vært et symbol i nyere tid på den litt naive, rent koselige norske nasjonalfølelsen. Den er ikke aggressiv, men bare litt stolt, og viser hvilken sjelden grad av tillit og samhold vi tross alt har.

Og det er nettopp dette mange utlendinger også blir tiltrukket av. Norge og norsk kultur er faktisk ganske bra. La oss bevare det beste vi og våre forfedre har oppnådd, inkludert samholdet.

Gratulerer med dagen!

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]