Hamas-leder Ismail Haniyeh. Foto: AFP / Said Khatib
Del saken
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandag ble Hamas-leder Ismail Haniyeh hentet av et egyptisk helikopter og flydd til Egypt. Det ble sett på som ærefullt at egypterne hjalp til med besøket på denne måten. Men dersom Hamas-bevegelsens politiske leder trodde hensikten var å diskutere de israelske skarpskytternes drap på det Hamas kaller ubevæpnede fredelige palestinske demonstranter, tok han grundig feil. 


En senior egyptisk tjenestemann forteller til den israelske avisen Israel Hayom at Haniyeh ble bedt om å møte i den egyptiske etterretningstjenestens hovedkvarter tidlig mandag ettermiddag, da volden var eskalerende. Der kom sjefen for etterretningstjenesten generalmajor Abbas Kamel med en voldsom kritikk av Hamas’ opprørspolitikk.

 

“Kamel lot Haniyeh vente utenfor sitt kontor. Det var ydmykende. Da Haniyeh endelig ble ropt inn, kunne du høre Kamels roping. Haniyeh våget ikke å svare tilbake,» fortalte tjenestemannen som var vitne til opptrinnet. Haniyeh ble fortalt i klare ordelag at de dødes blod var på hans og Hamas militære leder, Yahya Sinwar, sine hender. De viste ham bilder av Hamas-operatører som betalte tenåringer for å risikere å dø i nærheten av gjerdet.


Den egyptiske tjenestemannen fortalte til Israel Hayom at Haniyeh ble sjokkert over egypternes holdning og språkbruk. Den egyptiske etterretningssjefen “gjorde det klart for ham (Haniyeh) at Hamas lederskap ville bli holdt ansvarlig dersom flere ble drept under grenseopprøret. De fortalte ham at historien ikke vil tilgi Hamas lederskap for slike meningsløse dødsfall.”

Haniyeh ble også advart om at hvis gruppen fortsetter grenseopprøret kan Israel gjenopprette sin politikk med målrettede drap, og hvis det oppstår, vil Egypt og andre arabiske nasjoner som forsøker å avdekke situasjonen, kun reagere med svake fordømmelser.

“Kamel ba om at Haniyeh beordret sine folk til å stoppe kampanjen med det samme. Det var en veldig streng melding,” sa tjenestemannen.

Det antas at dette møtet fikk Hamas til å trekke tilbake noen av sine operasjoner fra grensen på mandag kveld. Som et resultat var Nakba-dagens demonstrasjoner på grensen tirsdag, som markerte “katastrofen” av palestinsk forskyvning under Israels 1948-uavhengighetskrig, langt mindre voldsom enn forventet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]