NRK på Marienlyst. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Del saken
 • 625
 •  
 •  
 •  
 •  

Alle vil vel ha Internett? Men står Internett i et internasjonalt særforbund med NRK? Når tvangslisensen en dag (må liksom) avskaffes, skal alle, hvis det blir slik NRK håper på, likevel måtte betale en «medielisens», og det om du vil ha NRK eller ikke. Ingenting forandret, med andre ord.

NRK streiker for tiden. For mange betyr det ingenting. Det betyr tydeligvis òg lite for ledelsen; for NRK er ingen bedrift i realistisk forstand. Lisensens består og lønningene som ikke blir betalt under streiken blir syltet ned på «firmakontoen». Kringkastingssjef Eriksen kan rolig planlegge enda flere hijabvennlige programmer for pengene han sparer, mens han selv får en kvart million, i måneden, fra norske skattebetalere.

Det vel ingen yrkesgruppe som klarer å promotere sine streikeargumenter så mye som det journalister klarer. De har ikke vanskelige formidlingslinjer. De fleste vennene (i andre medier, som ikke streiker) er journalister. Det som ble sagt på Stopp Pressen Pub i går, kan edruelig bli formidlet på spalteplass i et mye lest medium neste formiddag. Og slik bli tatt på alvor.

NRK-journalister: Dere hadde ikke hatt en jobb å gå til om ikke skuespillet dere «streiker» i ble oppholdt i virkeligheten! Lisenspengene strømmer inn, uansett. Jeg er faktisk for en viss mediestøtte, akkurat som jeg er for moderat støtte til kultur og idrett av alle slag. Problemet er at støtte til medier og kultur ikke blir gitt til eksponenter av «alle slag». De blir gitt til de som har den politisk riktige meningen. Og dette vet jeg mye om. Har venner som har sendt en kultursøknad som er «riktig» = penger. Sendt søknad de tror publikum bryr seg om = 0.

Hvis du skal vinne en streik, så må du ha realpolitiske virkemidler som svir. Det kan ikke NRK, per definisjon, noensinne, ha. Alt de kan formidle, kan andre medier lett formidle minst like godt i 2018. Monopol er det bare på vin og sprit. Jeg kunne ha samlet informasjon og malt det på plakater, vist det frem på Eidsvolls Plass. Ingen ville ha brydd seg, for det hadde vært «nyheter» folk flest hadde lest på mobilen sin.

NRK har i mange år betalt medarbeidere mindre for profesjonelle tjenester enn det konkurrenter har gjort. Fordi de har kunnet gjøre det. Å skrive NRK på CV-en har for mange unge, på vei oppad, vært verdt en massiv underbetaling. Fordi NRK var best.

Monopolets dager er over. NRK holder seg fast i idealet de ble skapt ut av: Folkeopplysningens kjød. Men NRK ligner mer og mer et hologram som viser fortiden. Et rikt og sepialignende CD-ROM av Norges utvalgte mediehistorie. Det er underlig at kringkastingssjefen ikke tar streiken og samtiden på alvor. Han produserte ikke noe av det som gav ham en lederlønn på over 3 millioner.

Ungdomsserien Skam er kringkastingssjefens stolthet. En politisk korrekt folkeopplysning om tenåringer, unge som lever på foreldrene, i en produksjon der lærere og foreldrene ikke får seriøse stemmer (noe som ble fremhevet som positivt av anmelderne).  For det mangler jo ikke på ungdomsfokus i Vesten siden James Dean. De eldre skal tro de yngre vet mer. I stedet for å lytte til de nye stemmene, reflektere og ta det som trumfer fortiden til seg, skal de gamle underkaste seg et ufundert verdenssyn. Dette har 68’erne lært oss.

NRK ble ikke konstituert for å bli venstresidens kjæledegge. Det var RIKS-kringkasting. Folkeopplysning. Eneste organ. Forpliktelse. Og det med krigen i ryggen. At NRK og pressen, den såkalte frie, fjerde statsmakt, i dag er venstresiden og maktens logrende hund i en av verdens mest demokratiske land, vel det gjør dem til en anakronisme. En statsstøttet anakronisme.

NRK, tvunget ut på et fritt marked, hadde først måttet argumentert med at 252 kroner i måneden er en god TV pakke. Sammenlignet med Sumo og Canal digital hadde de vunnet på pris. I første runde. Men hva hadde skjedd når NRK hadde måttet høynet «lisensen» for å møte markedet? Bortfall av lisens, samt at de beste medarbeiderne selvsagt hadde forlatt stasjonen, ville langsomt ha gjort statskanalen til et dårlig TV-Norge. Uten Casino.

Norge er et sosialistisk samfunn. Om du vil det eller ei. Selv Høyre er blitt sosialister. (Willoch, send ham et palestinaskjerf.) Er vi klar for løsrivelsen fra et å ha en statskanal? Klarer vi, emosjonelt sett, en kveld uten NRK? Eller: Hvor mange kvelder trenger vi for å skjønne at statskanalen er uvesentlig i en verden hvor medier er overalt?

Faten tar valget, Iman Meskini som Skamprotagonist og Ole Torp som påskyndende gråtekone i stolen overfor Sumaya Jirde Ali, der hun sitter i svart «laken» og stram hijab, men ikke kan akseptere å bli kalt hettemåke. Den slags programmer må nå betales av folket. Hvem tar frivillig opp den på smarttelefon sendte giroblanketten og går til nettbanken, om hen ikke må?

Jeg har aldri betalt en krone til NRK. Jeg kommer til å saksøke NRK om de dytter på Norge en lov om at alle skal betale lisens om de så «bare har» Internett. Greit det, men da må jobben betale lisensen min. Jobben krever at jeg har nett og at jeg sjekker mailadressen min jevnlig. De krever ikke at jeg sjekker NRK jevnlig. Den fighten kan ikke vanlige borgere ta i 2019.

NRK må lage et alternativ for dem som vil ha nett, men ikke NRK.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 625
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]