annonse

Hele 1700 mennesker får vi nå vite er medlemmer i Norsk journalistlag (NJ) i NRK. Og alle sammen streiker. Hvordan skal dette ende?

NRK har et budsjett på 5700 millioner kroner hvert år. Hver husstand må ut med mer enn 3000 kroner, tvungent. Og hva får vi igjen?

Med ca. 3500 ansatte er NRK et enormt byråkrati. Det finnes utallige lag av mellomledere, toppledere, og fotsoldater. Alle disse menneskene får lønnen sin fra NRK. Det er der de jobber.

annonse

Det finnes jo flinke folk der også, men hva i alle dager gjør de alle sammen? Som i enhver kjempeorganisasjon går utvilsomt veldig mye tid med til egenadministrasjon. Og hver lille leder må godtgjøre sitt ekstra lønnstilskudd, de må derfor også ha stadig flere under seg, for å få høyere lønn. Men dermed blir man også redd for nye talenter, for de kan skyve en selv vekk.

Noen, flinke folk må bli ødelagt etter noe tid i NRK. Hvordan lærer man seg kodene for å stige oppover og få redaktøransvar? Så vidt jeg vet er folk livredde i NRK for å signalisere at de har feil meninger. Har de det, er det masse måter å marginalisere folk på.

En mastodont

annonse

Min oppriktige mening er at NRK er altfor stort til å klare en omstilling som kreves, uten det de kommersielle markedsmekanisme kan signalisere tilbake. Og hva i alle dager skal vi med en statlig nyhetsformidler i disse dager? Hvorfor skal et offentlig byråkrati ha noe som helst å gjøre med den politiske debatten som råder i landet, med nyheter, hvilken kultur, sport som blir vist og ikke vist, hva som er «riktige» holdninger til hijab osv.

Det var kostnadene ved og investeringene i infrastruktur som var grunnlag for en felles nasjonal samling for å få etablert en radio- og tv-kanal i sin tid. (At det også hadde en propagandafunksjon, er egentlig sekundært).

Men nå kan man lage videoreportasjer på mobiltelefon og strømme det gjennom Youtube. Podcast kan lages med enkle midler. Og vi kan rapportere på sosiale medier og gjennom nettsider som koster en tusenlapp å sette opp.

Faktisk har NRK heller blitt et hinder for fri meningsutveksling og uavhengige nyheter. Gjennom statsfinansierte journalister produseres vinklet stoff presentert i en bekostet versjon som trekker lyttere, seere og lesere vekk fra andre, mer kreative og uavhengige nyhets- og meningskilder. NRK gjør det vanskeligere å etablere alternativer, og det er reelle alternativer (mange) folk vil ha.

Strengt tatt får vi håpe denne streiken varer så lenge at enda flere blir klar over at NRK faktisk ikke trengs. Nå har også folk som var vant til å lese nrk.no en mulighet til å utforske andre medier.

annonse

Så hvis dere hører noen klage over at det er streik i NRK, be dem – for eksempel – ta en titt på Resett i mellomtiden. Vi leverer nyheter døgnet rundt, og det koster ikke 5,7 milliarder..

Heller omtrent 1/1000.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse