Turkey's President Recep Tayyip Erdogan. (Presidential Press Service/Pool via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyrkias kraftige fordømmelse av Israel har ført de to landene ut i en diplomatisk krise. Fredag er Tyrkia vert for den islamske verdens toppledere.

President Recep Tayyip Erdogan har fredag samlet den islamske verdens ledere til det andre islamske toppmøtet i Tyrkia på et halvt år, og Israel er hovedagendaen.

Erdogan har ikke lagt fingrene imellom i sin kritikk av Israel etter massakren på Gazastripen mandag. Presidenten omtaler Israels handlinger som «folkemord», og kaller landet for en «apartheidstat».

– Hvis vi fortsetter å ignorere Israels tyranniske styre, vil verden raskt bli et sted hvor kaos og røvere rår, sa Erdogan onsdag.

Presidenten har uttalt at fredagens toppmøtet vil sende en kraftig beskjed til verden om hva de islamske statslederne mener om Israels handlinger. Men om landene vil klare å bli enige om mer enn kraftig retorikk, er usikkert.

Flere av medlemmene i Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) har et blandet forhold til Israel. Blant annet ser det ut til at Saudi-Arabia vegrer seg for å stille seg bak kraftigere tiltak på grunn av landets forhold til USA.

På toppmøte er palestinerne representert ved statsminister Rami Hamdallah. Videre inkluderer deltakerne kong Abdullah av Jordan, Kuwaits emir Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Shaba og Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani. Den mest kontroversielle deltakeren er Sudans president Omar al-Bashir, som siden 2003 har vært anklaget for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]