Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 1.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Kriminalitetsutfordringene i hovedstadsområdet fortsetter å eskalere. Politiet har måttet håndtere et økende antall skyteepisoder, og Resett har tidligere rapportert om at nær sagt alle saker i Oslo-politiets Enhet Øst blir henlagt, da etaten er fullstendig overbelastet.

Resett har fått informasjon om en hendelse som fant sted for om lag en uke siden. Resett kjenner tipserens identitet, og understreker at opplysningene som fremkommer er korrekte.

To personer, med bekreftet tilhørighet til gjengmiljøet i byen, ble for cirka en uke siden pågrepet på Holmlia. En patrulje nærmet seg et kjent sted for narkosalg, beliggende ved en skole. Politiet ser da to personer løpe fra stedet, og følger etter vedkommende. Da finner de en skarpladd 9mm pistol, samt en mengde narkotiske stoffer, og får pågrepet de to personene.

Etter det Resett erfarer skal politiet ha ønsket å varetektsfengsle de to som ble tatt. Dette ble stoppet av Oslo tingrett.

Tingretten begrunnet sin avgjørelse om løslatelse med at det ikke var fare for bevisforspillelse, og at det, ifølge dem, ikke var fare for gjentagelse. Dette bygget på en konstatering om at disse personene, med forbindelser til gjengmiljøet, ikke hadde begått nok kriminalitet tidligere til å bli varetektsfengslet.

– Før i tiden var det sånn om at man ble tatt med skarpladd våpen, så bar det rett til fengsel. Om du vet at ting får konsekvenser, så tilpasser du deg. Nå handler det meste om å finne bortforklaringer og legge skylden på sosioøkonomiske forhold. Politiet har ingen enkel jobb fra før, om ikke man skal motarbeides også av andre etater, sier en politibetjent Resett har snakket med.

Betjenten må, som så mange andre, være anonym, av frykt for represalier fra sin arbeidsgiver.

– Når man løslater disse, så er det et signal om at det ikke får konsekvenser om man blir tatt med skytevåpen. Her har politiet forsøkt å skjerme samfunnet, ved å sperre noen av disse elementene inne, men man blir da motarbeidet av andre aktører, i dette tilfeller tingretten, som tenker på helt andre ting enn hensynet til vanlige, lovlydige skattebetalere og deres trygghet. Når har man passert den røde linjen, som Jan Bøhler snakker om? Når skal man innse at det ikke er mer av det samme som må til, dersom man skal få kontroll på dette?, spør betjenten.

Kriminalitetsbekjempelse er ikke politiets oppgave alene, understreker vedkommende.

– Det er ikke bare opp til politiet. Vi er avhengige av samarbeid fra de andre aktørene. Politiet prøver til slutt ikke en gang, når man gang på gang har forsøkt å få kriminelle fjernet, og blitt motarbeidet fra andre instanser. Man må slutte med de meningsløse bortforklaringene, og slutte med legge skylden på folks etnisitet eller kulturbakgrunn. Enkeltindivider må tilkjennes ansvar for sine handlinger. Og man må være på ballen, vi kan ikke la det gå så langt at folk faktisk blir skutt før det får konsekvenser å bære våpen ulovlig.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]