Den norske ambassade og residens i Kiev, Ukraina. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Del saken
 • 158
 •  
 •  
 •  
 •  

Nylig ble det avslørt at Ukrainas generalkonsul i Hamburg, Vasyl Marusjtsjynets, på en lukket Facebook-gruppe siden 2013 har bedrevet grov antisemittisk hets, blant annet ved å hylle holocaust. Saken, som har resultert i en diplomatisk skandale og tysk etterforskning for ekstremisme og hat mot folkegrupper, har blitt kommentert av Reuters og tysk presse. Men den vil neppe bli omtalt av norske massemedier.

Saken er i korte trekk følgende: En ukrainsk blogger, som i dag lever i eksil, klarte nylig å bryte seg inn i en lukket Facebook-gruppe som benyttes av dagens styrende elite i Ukraina, heriblant ukrainske diplomater. Og han oppdaget da at Ukrainas generalkonsul i Hamburg, Vasyl Marusjtsjynets, siden 2013 på Facebook har publisert grov antijødisk hetspropaganda, inkludert forsvar for holocaust og utsagn av typen ”Ser jeg en jøde, har jeg lyst til å slå inn trynet på ham”.

Den ukrainske bloggeren gjengav Marusjtsjynets’ utgytelser på tysk, og det resulterte i at tyske og internasjonale massemedier grep fatt i saken, med en diplomatisk skandale og tysk etterforskning for holocaust-hyllest og hets mot folkegrupper som resultat.

Ukrainske myndigheter reagerte som forventet med å tilbakekalle generalkonsulen og å forsikre om at de kategorisk tar avstand fra antisemittisme.

Skrullete personer med uakseptable holdninger finnes i alle land. Men det er ikke det denne saken dreier seg om.

Slik den ukrainske bloggeren har avslørt, har Marusjtsjynets i flere år bedrevet grov antisemittisk hets uten at noen av medlemmene av den lukkede Facebook-gruppen – som altså består av fremtredende representanter for dagens ukrainske elite, heriblant diplomater – har rapportert ham som ekstremist og fremtvunget hans avgang. Tvert imot har flere uttrykt støtte til hans hetsende utsagn, blant andre Ukrainas ambassadør i Portugal, Inna Ohnivets, om vi skal tro bloggeren.

Det er derfor grunn til å hevde at Marusjtsjynets gir uttrykk for holdninger som er utbredt og fullstendig stuerene blant store deler av dagens ukrainske elite. Altså at store deler av eliten har et rabiat hat ikke bare til russere og polakker, men også til jøder.

Den ukrainske diplomatens utsagn inngår dessuten i en serie med handlinger og hendelser som vitner om en åpenlys rehabilitering av fascismen og tilhørende antisemittisme i dagens Ukraina.

Jevnfør lover som forbyr kritikk av 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig drepte hundretusener av jøder og polakker, oppkalling av gater etter ukrainske fascister og krigsforbrytere og beslutningen om å feire 75-årsjubileet for opprettelsen av SS-divisjonen Galicia.

At dette skjer i et europeisk land med 42 millioner innbyggere burde ha utløst omtale og fordømmelse fra norske massemedier, menneskerettighetsorganisasjoner og Holocaust-senteret. Men de velger alle å tie.

(Teksten er tidligere publisert på Bjørn Nistads blogg “Kaleidoskop”)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 158
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]