Tyrkias resident Recep Tayyip Erdogan med kona Emine Erdogan i Sarajevo, 20. mai 2018. Foto: AFP PHOTO / OLIVER BUNIC
Del saken
 • 330
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer Europa i en tale til et valgkamparrangement i Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina. På europeisk grunn forsøkte den tyrkiske presidenten å posisjonere seg som en forsvarer av muslimer i Europa.

– De europeiske land, som hevder å være demokratiets vugge, har mislykkes, sa presidenten i sin tale, ifølge the Times.

Han oppfordrer tyrkiske innvandrere i Europa til å arbeide seg mot makt i europeiske statsapparater i hovedstedene. Han påstår at tyrkere som har verv i ulike europeiske myndigheter jobber for å undergrave Tyrkia.

– Europeiske tyrkere må vise sin styrke til hele verden. Dere trenger å være i de parlamentene, i stedet for de som svikter vårt land. Er dere klare for å demonstrere styrken til de europeiske tyrkerne for hele verden? Er dere klare til å gi terroristorganisasjonene, og deres lokale og utenlandske støttespillere, et Ottomansk slag? sa Erdogan til 15 000 supportere i Sarajevo.

Mange av supporterne skal ha blitt busset fra Tyskland, Østerrike og Nederland. Under talen var det mange av supporterne som messet Allahu Akbar (Allah er større).

President Erdogan benyttet anledningen til å kritisere Tyskland og andre land som har forbudt ham fra å holde valgkamparrangementer på deres grunn. Han kunne dessuten opplyse om at den tyrkiske statskanalen TRT vil ekspandere sin dekning i Europa, for å motarbeide “propaganda” mot muslimer. Han lovet tyrkere bosatt utenlands at de ikke vil miste stemmeretten i Tyrkia.

Sikkerheten ved arrangementet skal ha blitt skjerpet, da tyrkisk etterretning annonserte at det forelå en plan om å myrde presidenten.

Valget av Bosnia-Hercegovina, tidligere en del av det Ottomanske riket, og et land med en muslimsk majoritet, for møtet var et høyst symbolsk valg. President Erdogan og den muslimske representanten i det bosniske presidentskapet, Bakir Izetbegovic, har et nært forhold. Izetbegovics parti baseres på de samme islamske idealer som AKP gjør i Tyrkia. Bosnia har tre presidenter, en muslimsk (bosnjakisk), en katolsk (kroatisk) og en ortodoks (serbisk)

– Besøket var perfekt planlagt og kalibrert til å øke støtten til Izetbegovic. Under ham vil Bosnia bli en vasallstat i Erdogans øyne. Det er definitivt en underdanig forhold, men fordelene for Izetbegovic er så viktige at han må akseptere det, sier Kurt Bassuener i tenketanken Democratisation Policy Council.

Et økende antall bosniere lærer seg tyrkisk, og har et positivt syn på Erdogan.

– Bosnia har ingen som ham. Jeg kom hit fordi jeg ville se hvordan tyrkerne elsker sin president, sier 28 år gamle Madja Catic.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 330
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]