From left, German Foreign Minister Heiko Maa, European Union foreign policy chief Federica Mogherini, Iranian Foreign Minister Javad Zarif, French Foreign Minister Jean-Yves Le Dria, and Britain's Foreign Minister Boris Johnson prepare to pose for a photo during a meeting of the foreign ministers from Britain, France and Germany with the Iran Foreign Minister and EU foreign policy chief Federica Mogherini, at the Europa building in Brussels, Tuesday, May 15, 2018. Major European powers sought Tuesday to keep Iran committed to a deal to prevent it from building a nuclear bomb despite deep misgivings about Tehran's Middle East politics and President Donald Trump's vehement opposition. (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det finnes ikke noe alternativ til Iran-avtalen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter at hennes motpart i USA la fram tolv egne krav til Teheran.

Utenriksminister Mike Pompeo stilte mandag tolv knallharde betingelser for det han kalte en ny avtale med Iran. President Donald Trump har trosset sine europeiske allierte og trukket USA fra den eksisterende atomavtalen JCPOA.

– Utenriksminister Pompeos tale har ikke vist hvordan det å gå bort fra JCPOA, har gjort eller kommer til å gjøre regionen tryggere med tanke på trusselen om spredning av atomvåpen, sier Mogherini sent mandag kveld.

Pompeo har heller ikke forklart hvordan bruddet på avtalen skulle kunne gjøre det noe lettere å påvirke Irans opptreden utenfor rammene av atomavtalen, fastslår Mogherini.

Også Storbritannias utenriksminister Boris Johnson fortsetter å forsvare den gjeldende Iran-avtalen etter Pompeos tale i Washington.

– Den beskyttet verden fra en iransk atombombe, og til gjengjeld ga den iranerne noen merkbare økonomiske fordeler, sier Johnson.

– Muligheten for en ny kjempeavtale med Iran kommer til å være veldig, veldig vanskelig, sa Johnson.

Ifølge Pompeo skal de amerikanske sanksjonene mot Iran gjenopprettes i løpet av de neste fem månedene, med mindre iranerne innfrir USAs mange krav.

NTB-AFP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]