Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
annonse
annonse

Folk som lovlig eier våpen trenger ikke å frykte at politiet kommer på døra på uanmeldt kontroll, lover Høyres Peter C. Frølich. 

Stortinget vedtok 8. mars en ny våpenlov. Da er kravet om at politiet må varsle 48 timer før de skal kontrollere om våpen blir korrekt oppbevart, tatt ut av lovteksten.

Det mener formann Are Fosjord i Norsk Våpeneierforbund (NV) er helt ubegripelig.

annonse

– Vi er prinsipielt uenig i at politiet skal kunne ta seg inn i hjemmene til en halv million nordmenn uten forhåndsvarsel, sier han til Nettavisen.

Grunnloven

Men Høyres stortingsrepresentant Peter C. Frølich, som er medlem av justiskomiteen på Stortinget, beroliger Fosjord og andre våpeneiere:

– Politiet kan selvfølgelig ikke ta seg inn i hjemmene til en halv million våpeneiere uten forhåndsvarsel, sier han og viser til at Grunnloven gir et vern mot husransakelser, med mindre det er mistanke om kriminalitet.

Fram til nå har det stått i loven at våpeneieren skal varsles 48 timer i forkant før politiet kommer på besøk.

annonse

Da saken ble debattert i Stortinget understreket både Høyre og Arbeiderpartiet at det fortsatt er slik at politiet skal varsle våpeneierne før de kontrollerer hjemmene deres. Men stortingsflertallet mener det holder at varslingen reguleres i forskrift og ikke i selve loven.

Ny forskrift

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at det ikke legges opp til noen endring i rutinene.

– Grunnloven gjelder fortsatt og i Grunnloven er det slik at du må ha grunn til mistanke dersom politiet skal ta seg inn på noens private eiendom uten forhåndsvarsel, påpeker han.

Han opplyser at det jobbes med å utarbeide en forskrift til våpenloven.

– Der tar vi ikke sikte på noen store endringer ut fra praksis i dag. Så det er ingen grunn til uro, konstaterer han.

annonse
Sp-forslag nedstemt

Da lovforslaget ble behandlet på Stortinget, foreslo Senterpartiet at det fortsatt skulle være presisert at politiet må varsle våpeneierne 48 timer før kontroll. Men forslaget ble nedstemt.

– Ordinær våpenkontroll i hjemmene er noe politiet gjennomfører for å sørge for at folk oppbevarer våpen på en ordentlig måte, og på prinsipielt grunnlag mener vi at lovlydige folk skal varsles i forkant, Jenny Klinge (Sp) til Nettavisen.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon