Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
annonse

Folk som lovlig eier våpen trenger ikke å frykte at politiet kommer på døra på uanmeldt kontroll, lover Høyres Peter C. Frølich. 

annonse

Stortinget vedtok 8. mars en ny våpenlov. Da er kravet om at politiet må varsle 48 timer før de skal kontrollere om våpen blir korrekt oppbevart, tatt ut av lovteksten.

annonse

Det mener formann Are Fosjord i Norsk Våpeneierforbund (NV) er helt ubegripelig.

– Vi er prinsipielt uenig i at politiet skal kunne ta seg inn i hjemmene til en halv million nordmenn uten forhåndsvarsel, sier han til Nettavisen.

annonse
annonse
Grunnloven

Men Høyres stortingsrepresentant Peter C. Frølich, som er medlem av justiskomiteen på Stortinget, beroliger Fosjord og andre våpeneiere:

– Politiet kan selvfølgelig ikke ta seg inn i hjemmene til en halv million våpeneiere uten forhåndsvarsel, sier han og viser til at Grunnloven gir et vern mot husransakelser, med mindre det er mistanke om kriminalitet.

Fram til nå har det stått i loven at våpeneieren skal varsles 48 timer i forkant før politiet kommer på besøk.

Da saken ble debattert i Stortinget understreket både Høyre og Arbeiderpartiet at det fortsatt er slik at politiet skal varsle våpeneierne før de kontrollerer hjemmene deres. Men stortingsflertallet mener det holder at varslingen reguleres i forskrift og ikke i selve loven.

Ny forskrift

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at det ikke legges opp til noen endring i rutinene.

– Grunnloven gjelder fortsatt og i Grunnloven er det slik at du må ha grunn til mistanke dersom politiet skal ta seg inn på noens private eiendom uten forhåndsvarsel, påpeker han.

Han opplyser at det jobbes med å utarbeide en forskrift til våpenloven.

– Der tar vi ikke sikte på noen store endringer ut fra praksis i dag. Så det er ingen grunn til uro, konstaterer han.

Sp-forslag nedstemt

Da lovforslaget ble behandlet på Stortinget, foreslo Senterpartiet at det fortsatt skulle være presisert at politiet må varsle våpeneierne 48 timer før kontroll. Men forslaget ble nedstemt.

– Ordinær våpenkontroll i hjemmene er noe politiet gjennomfører for å sørge for at folk oppbevarer våpen på en ordentlig måte, og på prinsipielt grunnlag mener vi at lovlydige folk skal varsles i forkant, Jenny Klinge (Sp) til Nettavisen.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.