Illustrasjonsbilde. Hawaii. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Reaksjonen mellom vann og lava danner det som på engelsk kalles «laze», et nytt farlig stoff befolkningen på Hawaii har å bekymre seg over.

annonse
annonse

«Laze» er en sammenslåing av ordene «lava» og «haze», og er et farlig produkt som kommer som resultat av at varm lava reagerer med sjøvann. Saltsyre og damp med fine vulkanske glasspartikler blir skutt opp i været. Retningen på den giftige dampen kan i tillegg når som helst endre seg med vinden.

Dampen kan føre til lungeskader og irritasjon på hud og øye, ifølge sivilforsvaret på Hawaii.

annonse
annonse
Mann truffet

Tidligere søndag kom det også meldinger om den første menneskelige skaden som kan knyttes til vulkanutbruddet som har pågått de siste ukene.

En mann bosatt i Pahoa på Big Island ble truffet av flygende lavastein mens han satt på balkongen sin.

– Lavaen traff ham på leggen, og ødela resten av beinet nedover, sier Janet Snyder, en talskvinne for lokale myndigheter.

Lava som flyr gjennom lufta fra sprekker i jorda kan veie så mye som et kjøleskap, og selv små lavabiter kan være livsfarlig, advarer hun.

Sprekkdannelser

Et større utbrudd tidligere i mai fra Kilauea, en av verdens mest aktive vulkaner, har ført til at over 20 sprekker har åpnet seg i bakken. Derfra strømmer lava utover boligområder og over veier.

Mesteparten av øya er uberørt av vulkanaktiviteten. Nærmere 2.000 beboere ble evakuert da den første sprekken åpnet seg 3. mai. Beboere flere andre steder har siden fått varsel om å være i beredskap i tilfelle også de må evakueres.

Fredag måtte helikopter hente ut en håndfull mennesker som var på en vei, innesperret av flytende lava.

Lørdag hadde to av de 22 sprekkene slått seg sammen og dannet en bred strøm av lava som beveget seg med en fart på rundt 270 meter per time.

Lever i usikkerhet

Dagen i forveien fikk vulkanen et eksplosivt utbrudd som kastet aske og stein flere tusen meter opp i lufta.

Ekspertene sier de ikke vet om lavaen kommer til å fortsette å rykke fram, eller om den er på vei til å stanse.

– Vi kan rett og slett ikke vite om dette egentlig er begynnelsen på dette utbruddet, eller om det nærmer seg slutten, sier vulkaneksperten Tom Shea ved universitetet på Hawaii.

– Vi lever egentlig alle nå i denne verdenen av usikkerhet, sier han videre.

Tross utbruddene har myndighetene på Hawaii minnet om at flyginger så langt inne er påvirket, og at de fleste turistaktiviteter og butikker fortsatt holder åpent selv på Big Island.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.