Illustrasjonsbilde. Hawaii. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Reaksjonen mellom vann og lava danner det som på engelsk kalles «laze», et nytt farlig stoff befolkningen på Hawaii har å bekymre seg over.

«Laze» er en sammenslåing av ordene «lava» og «haze», og er et farlig produkt som kommer som resultat av at varm lava reagerer med sjøvann. Saltsyre og damp med fine vulkanske glasspartikler blir skutt opp i været. Retningen på den giftige dampen kan i tillegg når som helst endre seg med vinden.

Dampen kan føre til lungeskader og irritasjon på hud og øye, ifølge sivilforsvaret på Hawaii.

Mann truffet

Tidligere søndag kom det også meldinger om den første menneskelige skaden som kan knyttes til vulkanutbruddet som har pågått de siste ukene.

En mann bosatt i Pahoa på Big Island ble truffet av flygende lavastein mens han satt på balkongen sin.

– Lavaen traff ham på leggen, og ødela resten av beinet nedover, sier Janet Snyder, en talskvinne for lokale myndigheter.

Lava som flyr gjennom lufta fra sprekker i jorda kan veie så mye som et kjøleskap, og selv små lavabiter kan være livsfarlig, advarer hun.

Sprekkdannelser

Et større utbrudd tidligere i mai fra Kilauea, en av verdens mest aktive vulkaner, har ført til at over 20 sprekker har åpnet seg i bakken. Derfra strømmer lava utover boligområder og over veier.

Mesteparten av øya er uberørt av vulkanaktiviteten. Nærmere 2.000 beboere ble evakuert da den første sprekken åpnet seg 3. mai. Beboere flere andre steder har siden fått varsel om å være i beredskap i tilfelle også de må evakueres.

Fredag måtte helikopter hente ut en håndfull mennesker som var på en vei, innesperret av flytende lava.

Lørdag hadde to av de 22 sprekkene slått seg sammen og dannet en bred strøm av lava som beveget seg med en fart på rundt 270 meter per time.

Lever i usikkerhet

Dagen i forveien fikk vulkanen et eksplosivt utbrudd som kastet aske og stein flere tusen meter opp i lufta.

Ekspertene sier de ikke vet om lavaen kommer til å fortsette å rykke fram, eller om den er på vei til å stanse.

– Vi kan rett og slett ikke vite om dette egentlig er begynnelsen på dette utbruddet, eller om det nærmer seg slutten, sier vulkaneksperten Tom Shea ved universitetet på Hawaii.

– Vi lever egentlig alle nå i denne verdenen av usikkerhet, sier han videre.

Tross utbruddene har myndighetene på Hawaii minnet om at flyginger så langt inne er påvirket, og at de fleste turistaktiviteter og butikker fortsatt holder åpent selv på Big Island.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]