
Kulturminister Trine Skei Grande (V) fortsetter å komme med oppsiktsvekkende uttalelser fra sin ministerposisjon. Hun har blant annet gått til angrep på Jan Bøhlers positive rap-musikk fordi det er «gammeldags».
Bøhler, som bor i Groruddalen, og som kjenner til problemene i Oslo øst, har laget en egen musikk-låt «Bare glem det» som skal få ungdommen på bedre tanker. Han sier til Groruddalen avis at han er skremt over negativ rap-musikk som portretterer unge hvite barn som henges ut i musikkvideoer.
Bøhler trekker særlig fram artisten XXXtentacion, som toppet VG-lista i flere uker i fjor.
– I videoen sin henger han en hvit seksårig gutt. Og de lynsjer en lærer. Det er et eksempel for meg på noe som går over grensen, sier han.
Uttalelsene fikk Trine Skei Grande til å reagere.
– Dette er en ekstremt gammeldags tankegang som jeg trodde vi var forbi, sa kulturministeren til Dagsavisen.
– Når du forteller en ungdomsgenerasjon at det de liker av musikk er dårlig og negativt, så sier du også til de ungdommene at de er dårlige og negative, sier hun og poengterer at problemene i Groruddalen ikke har noe med religion å gjøre.
– Utidig
Grandes oppsiktsvekkende kommentar blir lite godt mottatt av statsviter Sylo Taraku, som skriver på Twitter at kulturministerens latterliggjøring av Bøhler er utidig.
– Dette forsøket på å latterliggjøre Jan Bøhler er bare latterlig. Med respekt å melde ville Skei Grande trengt en innføring i utenforskapsproblemer i Oslo av Bøhler. Ellers lager mange musikk og kunst med viktig budskap. Utidig at en kulturminister latterliggjør slik aktivisme, skriver han.
«Hva har jeg latterliggjort? Jeg sa at det å påstå at sangtekster skaper vold er feil. Det er ikke latterliggjøring, det er uenighet», svarte en tydelig irritert Grande.
Også voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener Skei Grande tar feil og viser til studien «How Fantasy Becomes Reality».
Kulturministeren har skapt oppmerksomhet ved sine Twitter-utspill om så vel brudeslør som rap-musikk den siste uken.