Nordmenn prioriterer ferie høyt. En undersøkelse tyder på at nordmenn har planlagt å bruke mer på sommerferie i år enn i fjor. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norske husholdninger planlegger å bruke i gjennomsnitt 24.300 kroner på sommerferien i år, ifølge en spørreundersøkelse.

Undersøkelsen er utført av YouGov for banken Nordea. Den viser at beløpet nordmenn har planlagt til ferie er 16 prosent høyere i år enn de planla for i fjor.

– Mye tyder på at nordmenn er langt mer optimistiske til sin egen økonomisk fremtid nå om dagen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Økt optimisme bidrar gjerne til at pengene sitter litt løsere. Spesielt ved begivenheter vi prioriterer høyt, som for eksempel sommerferien, fortsetter hun.

Blåmandag?

Hun tillater seg likevel å komme med en advarsel og minner om at det etter sommeren er ventet renteoppgang.

– Det er fort gjort å komme hjem til en økonomisk blåmandag dersom du ikke legger en plan for forbruket ditt. Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie, og da er det fort gjort å bruke over evne. Med en god plan for hvor mye du kan og vil bruke kan du lettere holde oversikten over pengebruken, lyder hennes råd.

Undersøkelsen viser at de som planlegger Norges-ferie har tenkt å bruke kun 12.500 kroner, mens de som skal utenlands har et langt høyere budsjett: 30.400 kroner. Vestlendingene er de som skal bruke mest penger på sommerferien, 26.600 kroner, mens sørlendingene nøyer seg med 20.900 kroner.

De 800 som deltok i undersøkelsen har svart på hvor mye de tror sommerferien vil koste totalt for sin husstand.

147 milliarder kroner

På nyåret viste en undersøkelse fra bransjeorganisasjonen Virke Reise et annet bilde av nordmenns planlagte ferieforbruk. Den tydet på at feriebudsjettene i norske husholdninger er strammere i år sammenlignet med i fjor.

Nordmenn brukte til sammen snaut 147 milliarder kroner på korte og lange feriereiser i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer cirka 27.800 kroner per innbygger.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]