FBI-bygningen i Washington, DC. Foto: Reuters/Jim Bourg
annonse
annonse

Kun timer etter at Trump i går varslet at han vil be Justisdepartementet om å sjekke og besvare påstandene om at FBI infiltrerte og overvåket kampanjen hans i 2016, bekreftet departementet at generalinspektør Horowitz vil få utvidede fullmakter til å gjennomføre en slik granskning. Dette melder Fox News.

Skjermdump fra Twitter

Utspillet til Trump kom etter en dramatisk uke i Mueller-etterforskningen hvor en artikkel i Wall Street Journal og en rapport i National Review –  ført i pennen av tidligere assisterende statsadvokat Andrew C. McCarthy – viste hvordan granskningen til Etterretningskomiteen i Representantenes hus hadde avslørt at FBI infiltrerte valgkampanjen til Trump med minst en informant, og at dette trolig er årsaken til Justisdepartementets motstand mot å utlevere informasjon om en kilde som bisto FBI i 2016.

Etter dette plukket New York Times og Washington Post opp saken.

annonse

Basert på det som synes å være lekkasjer fra Justisdepartementet eller FBI, gikk de fredag så langt i sine beskrivelser at kilden i realiteten kunne identifiseres. I henhold til flere medier var kilden Stefan Halper, en professor ved Cambridge University med bånd til CIA og MI6.

Han skal i henhold til Daily Caller ha etablert kontakt med flere av kampanjemedarbeiderne til Trump, bl.a Carter Page og George Papadopoulos, hvor sistnevnte i henhold til kildene til Daily Caller skal ha reagert på spørsmål fra Halper hvor han søkte bekreftelse på om Papadopolus kjente til russernes påståtte hacking av Clintons epost-server. Halper skal ha fortsatt å presse på dette selv om Papadopolus benektet enhver kjennskap til russernes aktiviteter.

Etter avhør av 73 vitner og granskning av over 300.000 sider med etterretningsdokumenter, publiserte Etterretningskomiteen i april sin 250-siders rapport.

Den slo fast at det ikke fantes bevis for at det hadde funnet sted noen konspirasjon eller samarbeid mellom Trump-kampanjen og russiske aktører. Samtidig mente de at det Clinton-finansierte Steele-dossieret var avgjørende for FISA rettens godkjennelse av overvåkning av personer i Trump-kampanjen, og at FBI hadde unnlatt å informere om at dossieret kom fra en politisk motstander.

annonse

Flere, inklusive den sparkede FBI-direktøren, James Comey, har i intervjuer benektet dette og hevdet at mer informasjon lå til grunn. Etterretningskomiteen har derfor bedt om å få utlevert de restrerende dokumentene som lå til grunn for åpningen av FBIs etterforskning. Dette har Rod Rosenstein i Justisdepartementet nektet med begrunnelse i at dette vil kunne «sette kilder i fare».

Mange mener nå at årsaken snarere er at dokumentene vil vise at etterforskningen var politisk motivert og ikke basert på bevis eller etterforskning. Om så er tilfelle, vil de neste spørsmålene være hvem som beordret etterforskningen og på hvilken måte Obama-administrasjonen var involvert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon