Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump møttes under FNs høynivåuke i New York i september i fjor. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse

President Donald Trump møter sin sørkoreanske motpart Moon Jae-in i Det hvite hus tirsdag. Her vil den spente stemningen med Nord-Korea bli diskutert.

Toppmøtet mellom de to kan avgjøre om Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un faktisk setter seg ved bordet i Singapore 12. juni, skriver nyhetsbyrået AFP.

Moons besøk i Washington var ment som en forberedelse til møtet mellom Trump og Kim. Men etter at stemningen mellom de to partene har surnet den siste uken, blir det nå ifølge Reuters sett på som nærmere et krisemøte.

Trump overrasket
annonse

Moon har vært en viktig brikke i å overtale de to partene til å møtes. I mars sendte han sin egen sikkerhetsrådgiver til Det hvite hus med en personlig invitasjon til Trump fra Kim om å delta i et toppmøte mellom de to.

Da overrasket den amerikanske presidenten ikke bare gjesten og sin egen administrasjon, men en hel verden, med å akseptere. Trump øynet muligheten til å inngå en avtale og unngå en militær konfrontasjon med det lukkede regimet.

Den sørkoreanske presidenten satte selv presedens da han møtte Kim i april i år. Der ble de to koreanske lederne enig i å bedre forholdet dem imellom og signere en endelig fredsavtale.

Atomnedrustning

Både under møtet og i ettertid har Kim sagt seg villig til å godta atomnedrustning, et krav USA har stilt for å skulle gå i møte med landet. Kim har i tillegg invitert internasjonale eksperter og journalister til å vitne nedleggelsen av et atomanlegg i landet.

Men den overraskende gode tonen mellom Nord-Korea og USA har tatt en ny vending den siste uken. Nord-Korea har truet med å avlyse toppmøtet hvis USA insisterer på ensidig atomnedrustning.

Denne toneendringen ble utlyst av en ny, felles militærøvelse mellom USA og Sør-Korea. Nord-Korea mener øvelsen Max Thunder er en invasjonsøvelse. Som følge av øvelsen avlyste det lukkede regimet også planlagte samtaler med Sør-Korea, som skulle funnet sted onsdag forrige uke.

Møtet henger i en tynn tråd

Analytikere ser på dette som bevis på det flere har fryktet siden begynnelsen av året, at Nord-Korea kun har spilt med for å vinne tid for å blant annet få lettet sanksjonene mot landet.

Som svar på Nord-Koreas helomvending, har Trump satt hardt mot hardt og truet Kim med at han kan bli fjernet fra makten om han ikke legger ned atomvåpnene.

Samtidig har presidenten sagt at han stiller på møtet om Kim fortsatt ønsker det.

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]