Illustrasjonsbilde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Norskfødte med innvandrerforeldre har gjennomgående lavere inntekter enn jevnaldrende uten innvandrerbakgrunn, viser tall fra SSB.

Statistisk sentralbyrå har sett nærmere på gruppen norskfødte som har innvandrerforeldre og er født mellom 1977 og 1986. De var mellom 30 og 39 år i 2016. Dette er blant aldersgruppene som er mest aktive på arbeidsmarkedet.

I 2016 hadde norskfødte med innvandrerforeldre 11 prosent lavere gjennomsnittlig yrkesinntekt enn jevnaldrende uten innvandrerbakgrunn.

Samtidig mottok norskfødte med innvandrerforeldre mer i ulike typer stønader. De samlede mottatte overføringene til denne gruppen lå 10 prosent over nivået til dem uten innvandrerbakgrunn.

53 prosent har to inntekter

Tallene viser videre at 22 prosent av kvinnene med pakistansk opprinnelse i aldersgruppen 30 til 39 år er helt uten yrkesinntekt, mens dette gjelder 9 prosent i gruppen uten innvandrerforeldre.

I husholdninger med bakgrunn fra Tyrkia, Pakistan og Marokko har bare 53 prosent to inntekter, mot 82 prosent i husholdningene uten innvandrerbakgrunn.

Hos de norskfødte med de høyeste husholdningsinntektene, de med bakgrunn fra land som Vietnam, Sri Lanka og India, er tilsvarende andel 76 prosent.

En av fem kvinner uten inntekt

Inntektene varierer imidlertid mye når en grupperer etter foreldrenes landbakgrunn.

Medianinntekten til norskfødte med indisk bakgrunn var 553.000 kroner i 2016. Dette er 13 prosent høyere enn for dem som ikke hadde innvandrerbakgrunn, og hele 22 prosent over nivået til andre unge med innvandrerforeldre.

Også unge med foreldre fra Sri Lanka, Polen og Vietnam har inntekter som ligger over nivået til dem uten innvandrerbakgrunn.

Blant norskfødte kvinner som har de laveste yrkesinntektene, skiller de med bakgrunn fra Tyrkia seg ut. Disse kvinnene tjente bare 184.000 kroner i 2016. Forklaringen er at det bare er to av tre kvinner i denne gruppen som har betalt arbeid. Dette samme gjelder ifølge SSB også en relativt stor andel kvinner med bakgrunn fra Makedonia og Pakistan.

Samlet er hver femte norskfødte kvinne med innvandrerforeldre helt uten yrkesinntekt. Denne andelen er dobbelt så høy sammenlignet med gruppen uten innvandrerforeldre.

3 prosent av befolkningen

Norskfødte med innvandrerforeldre utgjør en økende andel av befolkningen i Norge. Ifølge SSBs befolkningsstatistikk talte denne gruppen ved inngangen til 2017 nesten 160.000 personer, eller 3 prosent av befolkningen. Denne gruppen forventes ifølge SSB å øke betydelig i årene som kommer, både i antall og som andel av befolkningen.

Vel seks av ti i denne gruppen har foreldre som innvandret fra ett av de fire landene Pakistan, India, Marokko og Tyrkia. Det er i tillegg noen som har foreldre som kom noe senere som flyktninger, først og fremst fra Vietnam, men også fra Chile og Sri Lanka.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]