Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Andre Johannessen / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Hele Sør-Norge preges av varme og lite nedbør. Skogbrannfaren er stor mange steder og ventes å øke når varmen virkelig slår inn mot helgen.

Det er ekstremt tørt i store deler av Sør-Norge. Helt fra Trøndelag og sørover varsler Yr stor gress-, lyng- eller skogbrannfare.

– Det ventes heller ikke regn framover, noe som igjen øker faren. Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt, skriver Yr-meteorologene på Twitter tirsdag formiddag.

– Veldig tørt i skog og mark i vårt område. Vær forsiktig med ild, skriver Vestviken 110-sentral i drammensområdet på Twitter tirsdag. Mandag kveld måtte mannskaper få bistand fra et brannhelikopter da det brøt ut brann i lyng og kratt ved DNT-hytta Eikssetra i Lier.

30 grader

På Yr er det sendt ut obs-varsel for tre områder. Dette gjelder Østafjells, Vestlandet sør for Stad og for Møre og Romsdal og Trøndelag. For samtlige områder gjelder oppfordringen om at folk må være forsiktige med bruk av ild. Det vil være tørt, og faren for brann er stor så lenge det ikke kommer nedbør av en viss mengde. Det er imidlertid ikke varslet noe nedbør de nærmeste dagene.

Ikke bare det: Fram mot helgen varsler meteorologene opp mot 30 graders varme på Østlandet. Spesielt i innlandet kan gradestokken gå i mørkerødt.

– Det har forekommet før med slike temperaturer, men vi går mot en varm mai som har skilt seg ut, sier vakthavende meteorolog Ida Fossli ved Vervarslinga i Nord-Norge til NTB.

Skarpt skille

Hun sier det går et skarpt værskille sør i Nordland. Mens det sør for den er sommertemperaturer og tørt vær, er situasjonen en ganske annen nord for dette grenseskillet.

– Her er det 10–12 grader på dagtid med skyer og byger innimellom, sier hun.

Og været vil ikke endre seg med det første. Langtidsvarselet viser at høytrykket over Sør-Norge blir liggende enda flere dager. Varmen fører til rask smelting av snøen i fjellet, men fraværet at nedbør gjør at også flommen trolig har sett toppen. Glomma og Vorma har høy vannføring og NVE har utstedt flomfare på gult nivå, men skriver at vannføringen er i ferd med å avta.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]