April 11, 2018. Facebook CEO Mark Zuckerberg. (AP Photo/Andrew Harnik, File)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Facebook-gründer Mark Zuckerberg la seg flat da han møtte til grilling i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen.

Facebook forsøker alltid å holde søkelyset på de positive sidene ved å koble folk sammen, sa Zuckerberg da han forklarte seg for gruppelederne i EU-parlamentet.

– Men i løpet av de siste par årene er det blitt klart at vi ikke har gjort nok for å forhindre at disse verktøyene også brukes på skadelige måter. Det gjelder falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og utvikleres misbruk av personopplysninger, sa Zuckerberg.

– Vi har ikke sett bredt nok på vårt ansvar. Det var et feiltrinn, og jeg er lei meg for dette, sa han.

Lover nye regler

Zuckerberg var på plass i EU-parlamentet i Brussel for å la seg grille om hvordan analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trump i valgkampen, kunne få tilgang på personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Facebook innførte strengere regler allerede i 2014, understreket Zuckerberg.

Nå er enda en innstramming på vei. Samtidig er en omfattende gransking i gang for å sjekke hvilken informasjon ulike apper har fått tilgang til tidligere.

Selskaper som har misbrukt informasjon, vil bli utestengt, forsikret Zuckerberg.

– Vi har gransket tusenvis av apper allerede, og vi har suspendert mer enn 200, sa han.

Vil åpne for sletting av historikk

Facebook er også i ferd med å bygge en ny versjon av det sosiale mediet der det er mulig for brukere å slette historikken sin, akkurat slik man kan slette historikk og informasjonskapsler i nettlesere.

Slik sletting kan gjøre at man mister nyttige funksjoner, ifølge Zuckerberg.

– Men det er en type kontroll vi mener folk bør ha, sa han.

Et annet problem er bevisst og koordinert spredning av desinformasjon og falske nyheter på Facebook. Zuckerberg innrømmet at han tidligere ikke var bevisst nok på dette, spesielt under presidentvalget i USA i 2016.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]