Luis Fernando Ramos Perez og Juan Ignacio Gonzalez, begge medlemmer av Chiles biskopkonferanse, etter et krisemøte med Pave Frans i Vatikanet fredag. Foto: AP / NTB scanpix.

14 chilenske prester er blitt avsatt etter å ha blitt knyttet til overgrepsskandalen som har rullet opp i landet.

– 14 prester får ikke lenger utføre sine plikter. Prestene har tatt del i det som kan anses som kriminelt både i og utenfor kirken, sier biskopens kontor i byen Rancagua.

Prestene var en del av en gruppe kalt «familien», som har begått seksuelle overgrep mot unge og barn, ifølge et medlem av kirken, Elisa Fernandez. Det sa hun til TV-kanalen Channel 13 i forrige uke.

I det samme programmet sa en prest at gruppen hadde vært sammen om å skjule overgrepene som startet over ti år siden. De skal blant annet ha brukt sosiale medier for å kontrollere samhandlingen med ofrene sine.

Overgrepsskandale

Sparkingen kommer i kjølvannet av en omfattende overgrepsskandale som har blitt kjent i Chile.

Tidligere denne måneden begynte en 2.300 sider lang granskingsrapport fra Vatikanet å lekke. Her anklaget Pave Frans flere biskoper for å ødelegge bevis for seksualforbrytelser mot barn. De ble også anklaget for å forsøke å presse etterforskere til å komme med mildere siktelser og «grov forsømmelse» i oppdraget om å beskytte barn fra pedofile prester.

I granskingsrapporten ble det også vist til at medlemmer av den katolske kirken som hadde utøvd umoralsk oppførsel, ble overført til andre bispedømmer i et forsøk på å «minimalisere» situasjonen.

Rapporten betegnes som et av de mest eksplosive fra Vatikanet om overgrepsproblemene i den katolske kirken. Pave Frans har uttalt at hele det chilenske kirkehierarkiet hadde et kollektivt ansvar for de «grove defektene» i behandlingen av sakene, samt for tillitsproblemene den katolske kirken har fått som følge av dem.

Tilbyr seg å gå

Fredag sa samtlige 31 aktive biskoper i Chile at de er villige til å gå av som følge av skandalen. Pave Frans kan nå velge om han vil akseptere oppsigelsene enkeltvis, avvise dem, eller utsette å ta en beslutning.

– Ingen kan unnta seg og legge problemet over på andres skuldre, skriver Pave Frans i rapporten.

Flere analytikere har pekt på at ettersom sivil rett ikke omfatter den chilenske kirken, har det ført til straffløshet og at slike saker dekkes over.

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]