Geir Selvik Malthe-Sørenssen er blant annet tiltalt for bedragerier mot Arne Treholts advokat Harald Stabell (t.h.) Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen må torsdag møte i Oslo tingrett tiltalt for bedragerier for nesten sju millioner kroner.

I tillegg er han tiltalt for fire tilfeller av dokumentforfalskning. Det kommer fram av tiltalen signert førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Den tidligere journalisten ble i en reportasjeserie i VG kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen (53) er blant annet tiltalt for å ha svindlet til seg 6,7 millioner kroner ved sju anledninger mellom 2012 og 2015. Han møtte 25. januar i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak. Men dommeren avviste saken og hevet rettsmøtet.

– Dommeren avbrøt rettsmøtet da forklaringen til siktede ikke var så uforbeholden som den skal være ved tilståelsessaker, sa førstestatsadvokat Håvard Kampen til VG etter rettsmøtet.

Malthe-Sørenssens forsvarer Trygve Staff sa at både han og hans klient ble overrasket over at det ikke ble en tilståelsesdom.

– Både vi og påtalemyndigheten mente vilkårene for pådømmelse var til stede. Dommeren mente noe annet, sa Staff til VG.

Omfattende tiltale

Ifølge tiltalen skal Geir Selvik Malthe-Sørenssen i 2013 ha lurt advokat Harald Stabell til å låne seg 500.000 kroner ved minst to anledninger. Pengene skulle gå til å dekke kreftbehandling i utlandet, men han hadde aldri noen kreftdiagnose.

Stabell fikk pengene tilbakebetalt fra et nærstående familiemedlem av Malthe-Sørenssen. Senere skal Malthe-Sørenssen ifølge tiltalen ha lurt familiemedlemmet til å gi ham 600.000 kroner for den samme kreftbehandlingen. Personen ble sommeren 2015 lurt på nytt ved at Malthe-Sørenssen tok opp tre forbrukslån på til sammen 745.000 kroner i hans navn.

Våren 2015 skal han ha tatt opp to lån i Rørosbanken på til sammen 4,8 millioner kroner etter å ha fremlagt falske selvangivelser og lønnsslipper.

Trusler

Geir Selvik Malthe-Sørenssen fortalte i et intervju med TV 2 i 28. januar i år om hvordan han løy og klarte å lure til seg store pengesummer.

Han fortalte blant annet at svindelen startet da han begynte å jobbe som privatetterforsker for en kjent kriminell mann, som da var tiltalt i en bedragerisak. Han sier han etter en tid ønsket å bryte med mannen, men at han da ble utsatt for trusler.

Malthe-Sørenssen byttet navn i fjor. Bakgrunnen skal ha vært trusler fra kriminelle.

53-åringen har tidligere jobbet for Budstikka, Dagbladet, Se og Hør, TV3 og Nettavisen. I tillegg har han jobbet frilans for NRK Brennpunkt.

Oslo tingrett har satt av sju rettsdager til saken som etter planen skal avsluttes 1. juni.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]