Finansminister Siv Jensen (Frp) rørte ikke sukkeravgiften i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Den nye sukkeravgiften skal gi staten 2 milliarder i økte inntekter. Men veksten i handelen på nett og i Sverige gjør at gevinsten kan skrumpe betraktelig.

– Finansdepartementet tar høyde for at avgiftsøkninger gir redusert omsetning, skriver departementet i en epost til NTB.

Men hvor stor reduksjonen blir i inntektene til staten, vet ikke finansminister Siv Jensen (Frp) eller byråkratene hennes.

– Det er kun gått fire måneder siden avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer ble økt, og det er derfor for tidlig å si hvor godt departementets anslag kommer til å treffe, fastslår Finansdepartementet.

For sent

Først når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett i oktober, vil det komme et nytt og oppdatert anslag over hva den økte sukkeravgiften ventes å gi av merinntekt til staten.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er altfor sent.

– Det er særdeles svakt at regjeringen ikke kan svare på hvordan den økte avgiften slår ut. Vi får løpende meldinger fra næringen selv om redusert omsetning og investeringsplaner som legges på is, sier Gjelsvik.

Han mener Siv Jensen står i «århundrets spagat» og viser til at hennes eget parti så sent som under landsmøtet i april advarte mot at den økte avgiften bidrar til økt grensehandel og rammer så vel produsenter som lavinntektsfamilier.

Økte avgiften

Sukkeravgiften kan bli et tema på nytt når Jensen senere i dag møter i Stortingets muntlige spørretime. Under budsjettforhandlingene i høst ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer satt opp med 42,3 prosent.

Regjeringen har ikke lagt opp til noen endring eller justering i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Heller ikke fra budsjettpartner KrF kommer slike signaler. I stedet vil KrF be om en utredning av hvordan sukkeravgiften kan bli mer målrettet, sa partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NTB i forrige uke.

For høyt

Hvordan budsjettkameratene på borgerlig skal finne inndekning for sviktende inntekter som et resultat av lavere omsetning, er et åpent spørsmål.

Direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare mener det er all grunn til å tro at regjeringens provenyanslag på 2 milliarder kroner er for høyt.

– Svenske handelsaktører har jublet siden avgiftsøkningen kom, og bare på Svinesund og Strømstad planlegger de dobling av handelskapasiteten. I tillegg melder utenlandske netthandelsaktører om at salget av brus og godis til nordmenn går i været. Det er klare tegn på at avgiftsøkningen bommet totalt på hensikten, sier hun.

At flere handler mer over nett og i Sverige viser ifølge Størksen at avgiften heller ikke har den ønskede effekten på folkehelsen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]