Giuseppe Conte. (Angelo Carconi/ANSA via AP)
annonse

Italias president Sergio Mattarella har godkjent Giuseppe Conte som statsminister i en ny regjering bestående av de EU-skeptiske partiene M5S og Ligaen.

Femstjernersbevegelsen (M5S) beskrives ofte som populistisk, men er vanskelig å plassere i det tradisjonelle politiske landskapet. Den innvandringsskeptiske Ligaen befinner seg på høyresiden. Begge partiene er kritiske til EU og eurosamarbeidet.

Conte var innkalt til møte hos Mattarella onsdag ettermiddag. Noen timer senere var det klart at Mattarella hadde bedt den 53 år gamle jussprofessoren danne regjering.

Brukte biblioteket
annonse

Giuseppe Conte er uten tidligere politisk erfaring. Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen nominerte ham mandag, men italienske medier har siden reist tvil ved den imponerende CV-en hans.

I tillegg til å være jussprofessor i Firenze hevder Conte å ha vært innom en rekke prestisjetunge universiteter, blant dem britiske Cambridge og franske Sorbonne.

I den tolv sider lange CV-en står det også at han har perfeksjonert og oppdatert sine studier ved New York University. Ifølge universitetet har imidlertid italieneren aldri hatt noen offisiell status ved universitetet. Flere somre fikk han imidlertid lov til å bruke universitetsbiblioteket i forbindelse med forskning.

Conte hevder også å ha jobbet med jusstudiene sine ved et institutt i Wien som har vist seg å være en språkskole.

«Conte jukset med CV-en», het det i onsdagens utgave av avisen La Repubblica.

«CV-saken er åpen. Contes framtid er usikker», skrev Corriera della Sera.

Nikkedukke?

Analytikere har imidlertid ment at det ville bli en større utfordring for Conte å overbevise Mattarella om at han kommer til å få en selvstendig og uavhengig rolle som statsminister, og ikke ende opp som en nikkedukke.

Både Ligaens leder Matteo Salvini og Luigi Di Maio fra M5S ønsket å bli statsminister. Men siden de ikke greide å bli enige, falt valget på kompromisskandidaten Conte.

Juristen har også vært Di Maios personlige advokat, men politisk er han et ubeskrevet blad.

M5S har tidligere fått kritikk for at bevegelsens politikere, spesielt i Roma, kun handler på ordre fra bevegelsens harde kjerne av eksperter. Seks måneder etter at Virginia Raggi ble valgt til borgermester i den italienske hovedstaden i 2016, grep M5S-grunnlegger Beppe Grillo personlig inn for å rydde opp.

Da hadde Raggis administrasjon blitt rammet av en større skandale som både førte til politietterforskning og en rekke politikeres avgang.

(©NTB)

[email protected]

Annonser
  • 1
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]