In this June 9, 2017 photo provided by Roger Anis, prominent activist and blogger Wael Abbas signs a copy of his book, ‚The theory of leaving the bowl,‚ in Cairo, Egypt. Egyptian security officials said Abbas, known for documenting police abuse, was detained, Wednesday, May 22, 2018, the latest in a new wave of arrests since elections earlier this year. The officials said Abbas was held on accusations of disseminating false news and joining an outlawed group, among other charges. (Roger Anis via AP)
annonse
annonse

– Det som skjedde, var en bortføring, ikke en pågripelse. Vi prøver å finne ut hvor han er, sier Abbas’ advokat Gamal Eid til nyhetsbyrået AFP.

Abbas er det siste offeret for en ny bølge av pågripelser av regimekritikere i kjølvannet av valget tidligere i år.

Tungt bevæpnede egyptiske sikkerhetsstyrker hentet 43-åringen i hans hjem i en Kairo-forstad natt til onsdag, ifølge hans advokat. Politikilder bekrefter pågripelsen overfor nyhetsbyrået AP.

annonse

– Jeg er i ferd med å bli pågrepet, skrev Abbas på Facebook natt til onsdag.

På Facebook, Twitter og YouTube har Abbas i over ti år publisert informasjon om vold, tortur og korrupsjon som egyptiske sikkerhetsstyrker skal ha gjort seg skyldig i. Han var også aktiv under folkeoppstanden som i 2011 førte til den mangeårige presidenten Hosni Mubaraks fall.

Egyptiske myndigheter må nå garantere for Abbas’ «fysiske og psykiske integritet, og de må snarlig informere om hans nåværende tilstand», heter det fra Reportere uten grensers leder Christophe Deloire onsdag kveld.

Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har siden 2013 kritisert president Abdel Fattah al-Sisis brutale fremferd. Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har slått hardt ned på sekulære og venstreorienterte aktivister, så vel som ikkevoldelige islamister.

annonse

Pågripelsen av Abbas skjer etter at to andre bloggere, Sherif Gaber og Shadi Abuzeid, ble pågrepet tidligere denne måneden. Tirsdag ble journalisten Ismail Alexandrani dømt til ti års fengsel i en militær domstol. Han anklages for å ha tilhørt Det muslimske brorskap, som ble forbudt etter Sisis militærkupp.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon