In this June 9, 2017 photo provided by Roger Anis, prominent activist and blogger Wael Abbas signs a copy of his book, ‚The theory of leaving the bowl,‚ in Cairo, Egypt. Egyptian security officials said Abbas, known for documenting police abuse, was detained, Wednesday, May 22, 2018, the latest in a new wave of arrests since elections earlier this year. The officials said Abbas was held on accusations of disseminating false news and joining an outlawed group, among other charges. (Roger Anis via AP)
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

– Det som skjedde, var en bortføring, ikke en pågripelse. Vi prøver å finne ut hvor han er, sier Abbas’ advokat Gamal Eid til nyhetsbyrået AFP.

Abbas er det siste offeret for en ny bølge av pågripelser av regimekritikere i kjølvannet av valget tidligere i år.

Tungt bevæpnede egyptiske sikkerhetsstyrker hentet 43-åringen i hans hjem i en Kairo-forstad natt til onsdag, ifølge hans advokat. Politikilder bekrefter pågripelsen overfor nyhetsbyrået AP.

– Jeg er i ferd med å bli pågrepet, skrev Abbas på Facebook natt til onsdag.

På Facebook, Twitter og YouTube har Abbas i over ti år publisert informasjon om vold, tortur og korrupsjon som egyptiske sikkerhetsstyrker skal ha gjort seg skyldig i. Han var også aktiv under folkeoppstanden som i 2011 førte til den mangeårige presidenten Hosni Mubaraks fall.

Egyptiske myndigheter må nå garantere for Abbas’ «fysiske og psykiske integritet, og de må snarlig informere om hans nåværende tilstand», heter det fra Reportere uten grensers leder Christophe Deloire onsdag kveld.

Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har siden 2013 kritisert president Abdel Fattah al-Sisis brutale fremferd. Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har slått hardt ned på sekulære og venstreorienterte aktivister, så vel som ikkevoldelige islamister.

Pågripelsen av Abbas skjer etter at to andre bloggere, Sherif Gaber og Shadi Abuzeid, ble pågrepet tidligere denne måneden. Tirsdag ble journalisten Ismail Alexandrani dømt til ti års fengsel i en militær domstol. Han anklages for å ha tilhørt Det muslimske brorskap, som ble forbudt etter Sisis militærkupp.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]