Rekordmange fikk norsk statsborgerskap i fjor. Bildet er fra statsborgerseremonien i Oslo rådhus i 2007. Under seremonien, som er frivillig, fikk nye norske borgere anledning til å avlegge et troskapsløfte. Foto Lise Åserud / NTB SCANPIX
Del saken
 • 152
 •  
 •  
 •  
 •  

Til sammen fikk 21.600 personer norsk statsborgerskap i 2017 – det er ny rekord med god margin og 7.900 flere enn året før.

80 prosent av dem som fikk norsk statsborgerskap, kom fra land utenfor Europa, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

I 2016 ble 11.300 personer med bakgrunn utenfor Europa norske statsborgere, mens tilsvarende tall i 2017 var 18.200.

Eritreiske statsborgere utgjorde med 3.000 tildelinger den største gruppen som fikk norsk statsborgerskap. Deretter fulgte somaliere med 1.700, thailendere med 1.650, filippinere med 1.400 og afghanere og irakere med omkring 1.200 statsborgerskap hver.

– Økningen på vel 7.900 i 2017 er den største vi så langt har sett fra et år til det neste. Prosentvis var økningen i 2005 på tilsvarende nivå, men det absolutte tallet, 4.500, var lavere, sier rådgiver Ghazala Naz i SSB.

Over halvparten kvinner

Som hovedregel må man ha hatt sju års lovlig opphold i Norge, før man kan søke om norsk statsborgerskap. Vel tre firedeler av dem som fikk norsk statsborgerskap i 2017, hadde bodd i Norge i åtte år eller mindre.

Vel halvparten, 56 prosent, av dem som fikk statsborgerskap i fjor, var kvinner.

– Fordelingen på kjønn varierer mye mellom statsborgerskapene. Kvinneandelen var spesielt stor blant tidligere statsborgere fra Thailand og Ukraina, med henholdsvis 86 og 79 prosent kvinner, påpeker Naz.

30 prosent barn

På den andre siden har borgere fra Sudan og Syria mannsandeler på 65 og 63 prosent. Nesten én av tre av dem som fikk norsk statsborgerskap i fjor, var barn.

De siste ti årene har 136.700 utlendinger fått norsk statsborgerskap. 19 prosent hadde tidligere et europeisk statsborgerskap, mens 73 prosent kom fra land i Asia og Afrika. I tillegg var nesten 4 prosent statsløse og vel 3 prosent fra Sør- og Mellom-Amerika.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 152
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]