Generaldirektør Yves Daccord i den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Oslo i 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Røde Kors har registrert 1.200 tilfeller av angrep og vold mot sykehus og medisinsk personell de siste to årene, til tross for en FN-resolusjon om beskyttelse.

I mai 2016 vedtok FN en resolusjon som krevde at fasiliteter og personell som behandlet syke, skulle skjermes i væpnede konflikter.

Men generaldirektøren i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Yves Daccord, sier til FNs sikkerhetsråd at forskjellen på ord og handling er «ganske dramatisk».

Uten å referere til spesifikke land, viste Daccord til helsepersonell som har blitt drept, truet og kidnappet. Han trakk også fram situasjoner der ambulanser har blitt hindret, medisinske forsyninger ødelagt, samt sykehus som har blitt bombet og plyndret.

Land må ta ansvar

Likevel sier Daccord at resolusjonen var «et viktig første steg på veien mot bedre innføring av en eksisterende internasjonal humanitær lov for medisinsk behandling i væpnede konflikter.»

Resolusjonen oppfordret også alle land til å stille ansvarlige for slike angrep til ansvar, men det har sjelden skjedd, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er ytterst nødvendig at alle land, ikke bare forskjellige parter i en konflikt, overholder verdenssamfunnets forpliktelser og sørger for at beskyttelsen av helsepersonell er en nasjonal prioritet, fortsetter generaldirektøren.

«Uhyggelige» resultat

I 2017 ble det registrert 700 angrep på sykehus, helsepersonell, pasienter og ambulanser i 23 forskjellige land, ifølge Safeguarding Health in Conflict, koalisjonen som jobber for beskyttelse av medisinsk personell,

252 av disse angrep fant sted i Syria, 93 i palestinsk territorium, 66 i Afghanistan, 52 i Den sentralafrikanske republikk, 37 i Sudan, 35 i Irak, 24 i Jemen, 23 i Nigeria og 20 i Kongo. I rapporten som koalisjonen la fram tirsdag, pekes det på at FN-resolusjonen ikke har ført til store endringer og de kaller resultatene «uhyggelige».

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]