Generaldirektør Yves Daccord i den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Oslo i 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse

Røde Kors har registrert 1.200 tilfeller av angrep og vold mot sykehus og medisinsk personell de siste to årene, til tross for en FN-resolusjon om beskyttelse.

annonse

I mai 2016 vedtok FN en resolusjon som krevde at fasiliteter og personell som behandlet syke, skulle skjermes i væpnede konflikter.

annonse

Men generaldirektøren i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Yves Daccord, sier til FNs sikkerhetsråd at forskjellen på ord og handling er «ganske dramatisk».

Uten å referere til spesifikke land, viste Daccord til helsepersonell som har blitt drept, truet og kidnappet. Han trakk også fram situasjoner der ambulanser har blitt hindret, medisinske forsyninger ødelagt, samt sykehus som har blitt bombet og plyndret.

annonse
annonse
Land må ta ansvar

Likevel sier Daccord at resolusjonen var «et viktig første steg på veien mot bedre innføring av en eksisterende internasjonal humanitær lov for medisinsk behandling i væpnede konflikter.»

Resolusjonen oppfordret også alle land til å stille ansvarlige for slike angrep til ansvar, men det har sjelden skjedd, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er ytterst nødvendig at alle land, ikke bare forskjellige parter i en konflikt, overholder verdenssamfunnets forpliktelser og sørger for at beskyttelsen av helsepersonell er en nasjonal prioritet, fortsetter generaldirektøren.

«Uhyggelige» resultat

I 2017 ble det registrert 700 angrep på sykehus, helsepersonell, pasienter og ambulanser i 23 forskjellige land, ifølge Safeguarding Health in Conflict, koalisjonen som jobber for beskyttelse av medisinsk personell,

252 av disse angrep fant sted i Syria, 93 i palestinsk territorium, 66 i Afghanistan, 52 i Den sentralafrikanske republikk, 37 i Sudan, 35 i Irak, 24 i Jemen, 23 i Nigeria og 20 i Kongo. I rapporten som koalisjonen la fram tirsdag, pekes det på at FN-resolusjonen ikke har ført til store endringer og de kaller resultatene «uhyggelige».

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.