Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Del saken
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Innen 2045 vil nesten en firedel av verdens befolkning være ekstremt overvektig, en økning på over 50 prosent, ifølge en ny studie.

Et forskerteam har presentert en rapport av studien for den europeiske kongressen for ekstrem overvekt (ECO). Her vises det til at om 27 år vil 22 prosent av verdens befolkning være ekstremt overvektig. I fjor var tallet 14 prosent.

Én av åtte vil innen 2045 ha diabetes type 2, opp fra en av elleve. Denne typen diabetes rammer generelt voksne som et resultat av overvekt.

– Disse tallene understreker den økende utfordringen verden vil stå overfor i framtiden når det gjelder ekstremt overvektige og dem som har diabetes type 2, eller begge, sier Alan Moses i den danske legemiddelgiganten Novo Nordisks forskningsavdeling.

Store utfordringer

Forskerne fant at i USA vil antallet ekstremt overvektige øke fra 39 prosent i 2017 til 55 prosent i 2045. Antall mennesker rammet av diabetes vil øke fra 14 til 18 prosent. I Storbritannia vil antallet øke fra 32 til 48 prosent, og diabetesrammede fra 10,2 til 12,6 prosent.

– Det er ikke bare enorme medisinske utfordringer folk vil stå overfor, men det betyr også enorme kostnader for ethvert lands helsevesen, legger Moses til.

Moses og forskerteamet analyserte data fra Verdens helseorganisasjons (WHO) database. Her delte de befolkningen i hvert land inn i forskjellige aldersgrupper og videre inn i BMI-kategorier.

WHO anser folk med en BMI på 25 eller mer som overvektige, mens det anses som ekstrem overvekt dersom BMI-en går over 30.

Aggressive tiltak

Forskerteamet sier at det å skulle snu denne utviklingen vil kreve «aggressive og koordinerte tiltak».

– Ethvert land er forskjellig basert på unik genetikk og sosiale og miljøbestemte forhold. Dermed er det ikke én tilnærming som vil fungere for alle.

En undersøkelse fra 2016 viste at endelen ekstremt overvektige hadde doblet seg siden 1975. Av rundt fem milliarder voksne i 2014 var 641 millioner ekstremt overvektig.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]