Kulturminister Trine Skei Grande (V) er blitt malt på veggen i Fosswinckelsgate i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse

Bildet av kulturminister Trine Skei Grande (V) med trusa på knærne, som er satt opp på en vegg i Bergen, er trolig ingen ærekrenkelse, mener advokat.

annonse
annonse

– Jeg tror dette ligger innenfor ytringsfrihetens grenser. Selve ytringen er en slags karikatur, selv om de fleste skjønner referansen, sier advokat Jon Wessel-Aas til NTB. Han regnes blant Norges mest erfarne medierettsadvokater.

annonse
«Trøbbel»

Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp samme sted i Bergen som der bildet av Sylvi Listhaug hang. Det nye bildet har signaturen «Trøbbel». Bildet viser en smilende Grande med bukse og truse nede, mens hun former et hjerte med hendene.

– Dersom det hadde vært en tekst som påsto noe om hva som hadde skjedd i 2008, kunne dette vært problematisk, sier Wessel-Aas med henvisning til episoden i 2008 da Grande hadde sex med en yngre mann på en bryllupsfest.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Advokaten viser til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen tidligere har behandlet en sak om politikere brukt i satirisk kunst i Østterike.

– Da slo domstolen fast at dette ikke var ulovlig og at offentlige personer må tåle den slags, sier Wessel-Aas.

– Ingen kommentar

I april ble det mye oppstyr da en gatekunstner hang opp et bilde av daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) på det samme gatehjørnet. Ifølge Bergens Tidende er det en annen kunstner som står bak bildet av Grande.

Kunstneren skriver på sin profil på Instagram at han eller hun la igjen et håndkolorert trykk på stedet, som den første som kom dit, kunne ta med.

Kulturministeren selv ønsker ikke å kommentere saken.

– Statsråden har ingen kommentar til dette, sier Simon Stjern, kommunikasjonsrådgiver i Kulturdepartementet, til VG.

Deler ødelagt

I morgentimene onsdag var allerede deler av bildet ødelagt. Det er revet strimler av papiret, slik at ansiktet til Grande ikke er synlig.

Trine Skei Grande var onsdag i Bergen, blant annet for å være til stede under åpningsseremonien for Festspillene.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.