Kulturminister Trine Skei Grande (V) er blitt malt på veggen i Fosswinckelsgate i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Del saken
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  

Bildet av kulturminister Trine Skei Grande (V) med trusa på knærne, som er satt opp på en vegg i Bergen, er trolig ingen ærekrenkelse, mener advokat.

– Jeg tror dette ligger innenfor ytringsfrihetens grenser. Selve ytringen er en slags karikatur, selv om de fleste skjønner referansen, sier advokat Jon Wessel-Aas til NTB. Han regnes blant Norges mest erfarne medierettsadvokater.

«Trøbbel»

Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp samme sted i Bergen som der bildet av Sylvi Listhaug hang. Det nye bildet har signaturen «Trøbbel». Bildet viser en smilende Grande med bukse og truse nede, mens hun former et hjerte med hendene.

– Dersom det hadde vært en tekst som påsto noe om hva som hadde skjedd i 2008, kunne dette vært problematisk, sier Wessel-Aas med henvisning til episoden i 2008 da Grande hadde sex med en yngre mann på en bryllupsfest.

Advokaten viser til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen tidligere har behandlet en sak om politikere brukt i satirisk kunst i Østterike.

– Da slo domstolen fast at dette ikke var ulovlig og at offentlige personer må tåle den slags, sier Wessel-Aas.

– Ingen kommentar

I april ble det mye oppstyr da en gatekunstner hang opp et bilde av daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) på det samme gatehjørnet. Ifølge Bergens Tidende er det en annen kunstner som står bak bildet av Grande.

Kunstneren skriver på sin profil på Instagram at han eller hun la igjen et håndkolorert trykk på stedet, som den første som kom dit, kunne ta med.

Kulturministeren selv ønsker ikke å kommentere saken.

– Statsråden har ingen kommentar til dette, sier Simon Stjern, kommunikasjonsrådgiver i Kulturdepartementet, til VG.

Deler ødelagt

I morgentimene onsdag var allerede deler av bildet ødelagt. Det er revet strimler av papiret, slik at ansiktet til Grande ikke er synlig.

Trine Skei Grande var onsdag i Bergen, blant annet for å være til stede under åpningsseremonien for Festspillene.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]