grønland, Grønland 20180518. Brødrene Aukland skal prøve og sette verdensrekord på krysse og Grønland på ski. Ekspedisjonen består av fra v. Anders Aukland, Jørgen Aukland og Egil Nilsen, samt Eirik Bruland som har tatt bilde. Foto: Eirik Bruland / NTB scanpix
annonse

Tøffe værforhold førte til at brødrene Anders og Jørgen Aukland har valgt å avbryte rekordforsøket i kryssing av Grønlandsisen.

Natt til 18. mai gikk brødrene Anders og Jørgen Aukland ut fra startpunktet øst for Kangerlussuaq sammen med turkameratene Egil Nilsen og Eirik Bruland. Målet var å sette rekord over Grønland, en distanse på over 560 kilometer.

Brødrene Aukland har opplevd mye i skisporet, men det skulle fort vise seg at Grønland skulle by på noe helt annet enn de har opplevd tidligere.

– Dette har uten tvil vært den råeste skiopplevelsen vi har vært med på. Det har vært oss fire mot naturen, og vi har fått pushet grenser på en måte vi ikke trodde var mulig, sier Jørgen Aukland på satellittelefon fra Grønland ifølge en pressemelding fra Team Aukland.

På første etappe tilbakela følget 108 kilometer, før det ble 224 kilometer de tre neste dagene. Kraftig motvind, whiteout, snøfall og mange kuldegrader gjorde snøen tråere og stadig tyngre. Etter hvert gikk kilometerne stadig saktere. Likevel ga de ikke opp håpet om rekord før det bare var 10 timer til tiden ville løpe ut.

De er fortsatt på ski østover isen, men målet nå er kun å nå flyet hjem og ikke rekorden. Til det ble vær- og føreforholdene for tøffe. De lå værfaste i et døgn på grunn av de spesielle og tøffe forholdene.

Tirsdag eskalerte vinden, og over en lengre periode var det liten storm i kastene. Med vind imot og null sikt var kvartetten derfor nødt til å ligge i ro i påvente av bedre forhold.

Onsdag var de i gang igjen, men da var over ett døgn tapt.

(©NTB)

   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]